2018-06-02 Trainersbijscholing Bernard Tambour

Bijscholing indeling

Op 2 juni 2018 ging de jaarlijkse topclinic – bijscholing voor leraars onder leiding van Bernard Tambour, bondscoach juniorenteam FFBJ.

  • Bernard Tambour (BEL – *1952)
    • ​8e dan
    • Int. atleet 1970-1984
      • Brons EK junioren 1970
      • 5e plaats WK 1981
      • 8 x Belgisch kampioen
    • Voorzitter gradencommissie FFBJ
    • Coach internationale atleten

TACHI WAZA

1. Opwarming : verplaatsingen

Soepel verplaatsen : zijwaarts en met taï sabaki (voorwaarts en achterwaarts draaien met het lichaam). Zijwaarts vegen, links en rechts.

2. Opwarming : verplaatsingen (vervolg)

Verdere vormen van verplaatsingen met soepelheid in de heupen : voorbereidende beenbewegingen op Tai Otoshi. Oefenen op duwbewegingen van de partner op de schouder (oefeningen zonder partner). Soepelheid inoefenen op de knieën.

3. Kumi kata oefening met partner : aanval en verdediging

Opwarmingsoefening met partner waarbij soepelheid in heup en knieën belangrijk is. De ene mag alleen aanvallen, de andere mag verdedigen.

4. Kumi kata : techniek van vastgrijpen van de mouw en kraag. Tsuri Komi Goshi.

Bernard oefent aanvallen met beenvegen. Hij legt de techniek uit hoe de vingers kraag en mouw van de partner vastgrijpen. Verplaatsen, indraaien en inkomen bij Tsuri Komi Goshi .

5. Blijven werken is de boodschap. - Seoi Nage

Continu blijven werken is de boodschap die Bernard ons wil meegeven. Werk eerst rond de basis van de judosport en ga pas daarna verder werken aan judospecifieke technieken en niet omgekeerd.

6. Aanval Ko Uchi Gari links.

Aandachtspunt : voetposities . Aanval Ko Uchi Gari links : overnemen van de greep op de mouw van de partner , verplaatsen en inkomen.

7. Aanval in zijwaartse richting. Kruispas.

Aanval via zijwaartse verplaatsing naar rechts. Tori maakt een zijwaartse kruispas links – rechts, doet Uke reageren; en werpt nadien Uke door het blokkeren van de rechter voet van uke. Uke rechtse greep, Tori heeft linkse kumi kata.

Aanval Ashi Guruma (links- na kruispas.

8. Aanval arm van uke : afweren met beide armen

Uke valt aan met de rechterarm. Tori neemt de aanval met beide handen over en grijpt met de linkerhand over de rug van uke; uke uit evenwicht brengen door rond hem langs rechts te slingeren ; mogelijkheid tot Sasae Tsuri Komi Ashi (links).

9. Kata Guruma (wedstrijdvorm)

Tori voorkomt kumi-kata van Uke met beide handen, stuurt nadien de rechter arm van Uke naar binnen, plaatst zich op beide knieën haaks ten opzichte van het steunvlak van Uke en werpt. Detail: bij het verbreken van de kumi-kata van Uke neemt Tori zelf geen greep aan de arm of kraag van Uke.

10. Kata Guruma (vervolg) : andere reactie op aanval uke

Bernard valt de aanval van uke op zijn linkerarm op een andere manier op (door de rechterhand tegen de rechterschouder van uke te drukken); om vervolgens terug Kata Guruma aan te zetten.

11. Kata Guruma (vervolg) : nog andere reactie op aanval uke

Deze keer grijpt Bernard met de rechterand in de rechterkraag van uke om vervolgens af te sluiten met Kata Guruma. Vervolgens nog een andere manier van kumi kata om Kata Guruma aan te vallen : greep van rechterhand op linkerkraag van uke.

12. Het belang van Uchi Komi

Bernard legt het belang uit van Uchi Komi als wedstrijdvoorbereiding. Het belang van voldoende beweging door afstand te houden van de partner is een pluspunt. Ook het steeds aandacht hebben voor de volledige technische beweging van het lichaam tijdens de uitvoering ! Zowel O Soto Gari als Seoi Nage komen specifiek aan bod tijdens de uitleg.

13. Het beantwoorden van vragen – Slotceremonie

Bernard beantwoordt de vragen van de deelnemers en geeft er technische uitleg bij. Bij het afsluiten van de bijscholing bedankt hij de deelnemers voor hun inzet.

NE WAZA

1. Opwarming : steun op ellebogen en tenen - deel 1

Handen- en voetensteun : benen beurtelings link rechts naar voor zwaaien.

2. Opwarming : steun op ellebogen en tenen - deel 2

Handen- en voetensteun : beide benen gelijktijdig intrekken en terug strekken

3. Opwarming : springen van kniezit naar hurkstand en terug

4. Opwarming : Break-dance

Via handen- en voetensteun het lichaam 360 graden laten roteren. Bernard noemt het voor de duidelijkheid “break-dance”.

5. Juji Gatame : deel 1

Tori op de rug, aanval uke tussen de benen : afblokken van uke’s armen, inkomen Juji Gatame.

6. Juji Gatame : deel 2

Tori op de rug, aanval uke tussen de benen : tori grijpt met linkervingers in rechterkraag van uke, inkomen Juji Gatame.

7. Sankaku Jime - Kuzure Kami Shiho Gatame

Tori op de rug, Uke voor Tori op de knieën maar niet tussen de benen van Tori. Tori’s rechterscheenbeen voor de buik van Uke. Onmiddellijk inkomen met Sankaku Gatame. Als de verwurging niet zit; doordraaien naar Kuzure Kami Shiho Gatame.

8. Sankaku Jime – vervolg

Idem als vorige oefening. Deze keer plaatst uke zijn rechterhand op de mat, naast de linkerzijde van tori.

9. Uke verdedigt in 4-puntensteun; Sankaku Jime en Sankaku Gatame

Uke zit inverdedigingshouding op handen en knieën. Tori valt achteraan aan met rechterarm in rechteroksel van uke en met greep van linkerhand in kraag (nek van uke). Instappen met rechtervoet; mogelijkheden tot inkomen van Sankaku Jime en Sankaku Gatame.

10. Uke verdedigt in buiklig; aanval Sankaku Jime

Analoog aan vorige oefening ligt uke nu in verdedigingshouding in buiklig en Bernard doet dezelfde handelingen om naar Sankaku Jime te gaan.

11. Uke in 4-puntensteun - zijwaartse aanval naar Shime Waza - deel 1

Bernard valt aan de linkerflank aan van uke die in 4-puntensteun verdedigt. Tori staat links van uke. Linkerbeen haakt linkerarm van uke in, rechterbeen stapt over uke’s rug en draait over ; tori heeft de ideale positie om shime waza uit te voeren, bijvoorbeeld met Sankaku Jime. Verder toont Bernard ook de mogelijkheid om Sankaku Gatame uit te voeren.

12. Uke in 4-puntensteun - zijwaartse aanval naar Shime Waza - deel 2

Bernard valt aan de linkerflank aan van uke die in 4-puntensteun verdedigt. Tori staat links van uke. Rechterbeen haakt linkerarm van uke in, linkerbeen stapt over uke’s nek en draait over ; tori heeft de ideale positie om shime waza uit te voeren, bijvoorbeeld met Sankaku Jime. Verder toont Bernard ook de mogelijkheid om naar Osae Komi Waza te gaan.

13. Uke in 4-puntensteun - Tori valt aan langs hoofdzijde uke

Tori haakt aan de hoofdzijde met rechterbeen in de linkeroksel van uke; doordraaien en inkomen naar bvb Osae Komi Waza. Controle van uke’s arm via de gordel en controle van de rechtervoet van uke. Bernard legt ook uit hoe van rechtstaande positie naar de begintoestand van deze techniek te komen (uke in 4-puntenpositie na aanval van bvb. Seoi Nage door uke). Ook via een schakelbeweging na een aanval van tori met Tomoe Nage is dit mogelijk.

14. Naar Osae Komi Waza indien nodig

Bernard legt uit dat er problemen kunnen zijn als men Sankaku Jime wenst aan te zetten en niet aan de linkerarm geraakt van uke; ga dan gewoon naar Osae Komi Waza.

15. Slotwoord over Ne Waza

Bernard legt het belang uit om altijd eerst de basistechnieken in te oefenen en daarna pas specifiek te gaan trainingen in de details.

Onze sponsors

Met grote trots en dankbaarheid stellen wij graag onze sponsors aan u voor. Zonder hen zouden we niet in staat zijn om de judosport in Vlaanderen op deze en vele andere manieren te promoten.