Raad van Hogere Graden 2024: een terugblik

BURST/ZWIJNDRECHT – Op zondag 2 juni jl. vond in Sporthal Den Draver te Zwijndrecht de jaarlijkse Raad van Hogere Graden plaats. Een moment van terugblikken op het afgelopen jaar, maar tevens een uitstekende aangelegenheid om te bezinnen over de toekomst.

JV-voorzitter Peter Vermeir verwelkomde de Hogere Graden van onze federatie. “Ik heb vandaag geen speech voorbereid,” aldus de voorzitter. “Ik kom jullie eerder een boodschap geven.” En die boodschap was duidelijk. “Jullie hogere graden zijn de belichaming van toewijding, vastberadenheid en doorzettingsvermogen in onze judosport. Als hogere graden dragen jullie niet alleen de kennis van techniek van het judo, maar ook de verantwoordelijkheid om deze waardevolle traditie voort te zetten en anderen te inspireren.”

JV-voorzitter Peter Vermeir

Hij wees hen tevens op de bijzondere verantwoordelijkheid die ze dragen binnen de judosport. “Julie begrijpen dat judo niet alleen draait om het beheersen van techniek, maar ook om het cultiveren van respect, discipline en zelfbeheersing. Hierdoor hebben jullie een bijzondere verantwoordelijkheid en zijn jullie rolmodellen voor de jongere generatie judoka’s. Jullie tonen hen niet alleen de weg op de mat, maar ook daarbuiten. Jullie laten zien hoe judo een levenswijze is die gebaseerd is op eerlijkheid, integriteit en wederzijds respect. Dit zijn belangrijke waarden in de huidige maatschappij.”

Peter Vermeirs boodschap was dan ook blijven streven naar perfectie, grenzen blijven verleggen, en anderen blijven inspireren. “Laten we vandaag samen een belofte maken om de geest van het judo levend te houden en laten we blijven bouwen aan een judogemeenschap die gedreven wordt door respect, eerlijkheid en wederzijds welzijn. Laten we bovenal blijven streven naar de hoogste idealen van het judo, zowel op de mat als daarbuiten,” aldus nog de voorzitter.

Na de verwelkoming door de JV-voorzitter, behandelde Technisch Directeur Dirk De Maerteleire de verschillende agendapunten. Na afloop was hij best tevreden met het verloop van deze meeting. “Deze editie was heel interessant voor mij, want het tweede luik van de Raad was een brainstormsessie met alle aanwezigen. Op basis van de vooropgestelde strategische doelstellingen van het nieuwe beleidsplan 2025-2028 gingen we samen op zoek naar input in de vorm van concrete acties. In deze stakeholdersgroep zit immers een immens pak judo-ervaring en kennis omtrent onze core-business. Het is dan ook belangrijk deze kennis en expertise mee te nemen, te betrekken in de operationalisering van het komende, nieuwe beleidsplan. Heel nuttig trouwens, want er kwamen veel leuke dingen naar boven. Daarnaast hadden we de traditionele agendapunten, zoals vergelijkend cijfermateriaal inzake promovendi e.d. We zijn dan ook zeer verheugd Norbert Poissonnier als 8ste Dan en Bernard de Vooght als 6de Dan in ons midden te verwelkomen. Verder ook vijf 4de Dan, m.n. Tim Bynens, Gunnar De Laet, Franky Lips, Matthias Rypens en Heidi Ternier. De Shodan Shiken jury werd tevens uitgebreid. René Goos had zich kandidaat gesteld en werd verkozen. Zonder twijfel een meerwaarde voor de jury. Trouwens, juryleden heb je immers nooit te veel,” aldus nog Dirk.

We polsten tevens even naar een reactie van Norbert Poissonnier en Bernard De Vooght met het verwerven van hun respectievelijke 8ste en 6de Dan.

Voor Norbert Poissonnier is het verwerven van de 8ste Dan een fijne bekroning van een lange en succesvolle judocarrière. Gestart met judo in 1959 te Menen, evolueerde Norbert tot een getalenteerde wedstrijdjudoka. Als lid van het nationale judoteam nam hij immers deel aan Europese en Wereldkampioenschappen, alsook de Olympische Spelen, eerst als atleet, later als coach in de periode eind jaren ‘60 tot ‘80, met als opvolger Jean-Marie Dedecker. In 1979 was Norbert de nationale trainer van de dames. Eén van zijn hoogtepunten was de zilveren medaille van Robert Vandewalle op het WK in Rio in 1973. Norbert is reeds 57 jaar zwarte gordel, VTS-trainer A, en ondertussen reeds meer dan 25 jaar actief als hoofdtrainer van judoclub Akogare. Bovendien is hij sinds de jaren ’90 actief lid van de Shodan Shiken-jury. Pittig detail: Norbert vierde op de dag van zijn examen 8ste Dan zijn 82ste verjaardag en bezorgde zichzelf terecht een mooi verjaardagsgeschenk: de graad van zwarte gordel 8ste Dan.

“Op mijn leeftijd van 82 jaar de 8ste Dan behalen is inderdaad toch een beetje de bekroning voor alles wat ik tot nu toe voor het judo heb gedaan, maar het is tevens de bevestiging dat judo staat voor levenslang leren. Immers, judo, daar heb je nooit mee gedaan, dat is zo. Iedere dag leer ik nog bij en zie ik van anderen hoe dat zij werken. Ik spiegel mij daarmee en ik sta altijd open voor kritiek, ook van judoka’s die een lagere graad hebben dan mezelf. Ik aanvaard alle kritiek die op verbetering aanstuurt. En ik vind dat dit een van de hoofdpunten is van een judoka.”

Norbert was in eerste instantie een wedstrijdjudoka. “Wij hadden geen tijd om ons met kata bezig te houden. We moesten dus zien dat onze conditie goed was en dat we steeds klaar stonden voor de volgende wedstrijd. Kata werd zo een beetje aan de kant geschoven. Pas toen iemand me zei dat ik geen ‘echte’ judoka was zonder zwarte gordel, ben ik me gedegen gaan voorbereiden voor het examen,” blikt Norbert met een glimlach terug. “In al die jaren heb ik fijn kunnen samenwerken met andere judoka’s, bondsbestuur en de grote trainers van weleer … Marcel Degroote, Roland Cambier, Eric Veulemans, die mensen waren altijd bereid om je te helpen een beter judoka te worden.”

“Ik ben niet zo’n prater,” reageert Bernard De Vooght wanneer ik hem naar een reactie vraag. Bernard, nestor van een gezin van judoka’s, bestaande uit zijn vrouw Bieke en hun twee kinderen Hanne en Robbe, startte als jonge judoka in 1985 bij judoclub Marodi Zedelgem. Hij heeft vijf Dan examens afgelegd via de wedstrijdweg. Bernard werd 1ste Dan in 1992 en 5de Dan in 2010. Sinds 1998 is hij trainer-A, tevens stichter van JC Ruddervoorde en hij fungeert al sinds 2006 als hoofdtrainer van Judoclub Middelkerke. Ondertussen is hij ook lid van de Shodan Shiken-jury.

“Het was toch wel een hele klus om de 6de Dan te verwerven. Ik heb me meer dan een jaar voorbereid,” bevestigt hij. “Zeg maar dat het een heuse mijlpaal in mijn judocarrière is. Hard gewerkt, zelfs samen met mijn zoon. Elke woensdagavond trainden we hiervoor samen. Dat gaf tevens een extra stimulans. En wat ook mooi is, mijn zoon verwierf vorige maand zijn zwarte gordel.”

Promovendi

Hierna de promovendi op een rijtje. Gunnar De Laet was verontschuldigd.

De Raad van Hogere Graden werd afgesloten met een aangename receptie waarbij er nog lang werd nagepraat door de aanwezigen.

Christian Pierre
Media & Communicatie

Onze sponsors

Met grote trots en dankbaarheid stellen wij graag onze sponsors aan u voor. Zonder hen zouden we niet in staat zijn om de judosport in Vlaanderen op deze en vele andere manieren te promoten.