BURST/WILRIJK – Afgelopen zaterdag 11 mei verzamelde de pers in de dojo van de Topsportschool om onze judoka’s te polsen naar hun voorbereidingen voor het WK in Abu Dhabi dat er met snelle schreden aankomt. Tevens het laatste moment om nog punten te sprokkelen voor de Olympische kwalificatie. Judo Vlaanderen levert zeven judoka’s voor het 12-koppige Team Belgium, met name:
We noteren hier alvast enkele reacties van onze deelnemers. Mina Libeer ontbrak want zij nam deel aan de Grand Slam in Astana.
Technisch Directeur Topsport Koen Sleeckx onderscheidt drie groepen voor dit WK. “Enerzijds heb je Matthias Casse. Reeds zeker van zijn Olympische kwalificatie gaat hij naar dit WK om mooie resultaten neer te zetten. Voor hem is dit tevens de laatste test naar de Olympische Spelen toe. Anderzijds heb je de groep met Mina Libeer, Amber Ryheul, Ellen Salens en Toma Nikiforov. Deze judoka’s zitten volop in de Olympische kwalificatierace en moeten op het WK een goed resultaat neerzetten om zich te kunnen plaatsen voor de Spelen. Tenslotte heb je een laatste groep met onze rookies Jarne Duyck en Vicky Verschaere. Die gaan naar Abu Dhabi om ervaring op te doen en om te leren richting de volgende Olympiade in 2028.”
Ellen Salens (-48kg/JS Merelbeke) zette met een zevende plaats op het EK, samen met Jorre Verstraeten van zusterfederatie JWB, de beste Belgische prestatie neer, mikt ze hoger voor het WK? “Ik probeer niet te veel doelstellingen voorop te zetten. Tot vorige week pikte het EK toch nog een beetje om het achter mij te laten, omdat ik wel het gevoel had dat er meer in zat dan een zevende plaats. Dat is dan wel altijd moeilijk te verteren. Ik ga in Abu Dhabi gewoon het beste van mezelf geven en ik denk als ik kamp zoals op het EK ik wel een mooie plaats kan pakken op dit WK.” Wat met de Olympische kwalificatie? “Ergens reken ik daar niet meer op want ik denk dat ik het WK moet gaan winnen om mij nog te kunnen kwalificeren. Dus ja het kan altijd, maar ik blijf realistisch,” aldus nog Ellen.
“Ik heb er niet heel specifiek naartoe geleefd,” stelt Amber Ryheul (-52kg/Kon. Ieperse JC Neko). “We hebben een heel jaar gewoon competities gedraaid, vollenbak. Natuurlijk de laatste week wel wat intensiever getraind. Kort en krachtig. En ons proberen zo goed mogelijk te preppen. Dus we hebben wel een degelijke voorbereiding gehad. Door de samenloop van alle competities die moesten worden afgewerkt, is het wel iets anders verlopen in vergelijking met vorige jaren. EK en WK, zitten dicht na elkaar, maar daarnaast hebben we ook heel veel Grand Slams en Grand Prix gedraaid en dat allemaal in functie van natuurlijk.” Amber hoopt nog op een Olympische kwalificatie, maar blijft nuchter. “Ik ga voor het WK en daarna zie ik wel. Ik hoop natuurlijk op de selectie voor Parijs. Ik vind dat je dat mag uitspreken, maar ik moet ook in de spiegel durven kijken. Ik ben dit jaar niet per se hoogvliegers aan het afschieten, en dat is natuurlijk niet het resultaat dat ik wil. Dat doet pijn. Je wilt immers meer. Ik ben ook voor mezelf heel perfectionistisch en streng. Maar ik vind het wel belangrijk om te durven zeggen van, ja kijk het moet beter. Laten we hopen dat het nu op het WK dan ook beter wordt. Ik heb mij daar al ooit eerder bewezen. Ik heb er al eens de top 7 gehaald. Dus laten we zien. Ik ben echt niet slecht aan het kampen, maar ik kan de kamp telkens net niet naar mijn kant trekken. Laten we nu hopen dat het nu net wel is en vertrouwen hebben in mezelf. Als ik opnieuw die top 7 kan bereiken, is dit WK voor mij al een succes. Elke match die je wint, zijn 200 punten. Laten we daarvoor gaan.”
“Ik ben nu een beetje moe van de trainingen,” reageert Matthias Casse (-81kg/JC Fudji Yama Boom/Schelle) op de vraag hoe hij zich voelt. “Het is nog redelijk intensief. We hebben hard gewerkt de afgelopen weken. Maar de komende week gaat het wel iets rustiger worden. Ik moet gewoon mijn gewicht maken en naar de wedstrijd toeleven zonder nog veel meer te doen. Mijn voorbereiding is gelopen zoals gewenst. Ik had geen druk om mij nog te kwalificeren voor de Spelen. Dat is een enorm voordeel. Sommigen moeten alle competities doorspartelen om toch genoeg punten te halen om in de top 8 te staan of te blijven of net binnen de ranking te geraken. Voor veel judoka’s is dat een ernstige druk. Ik kon sinds vorig jaar reeds heel rustig de competities uitkiezen waaraan ik wenste deel te nemen. Ik kom ook veel frisser aan de start, veel meer voorbereid. Ik zit volledig op schema en ik had me geen betere voorbereiding kunnen wensen. De Grand Slam van Parijs wou ik absoluut meedoen, omdat dat de stad van de Spelen is, maar tevens één van de grootste competities in het seizoen. En dan Tasjkent. Het was ook nog belangrijk om nog aan een andere Grand Slam deel te nemen. Daar hebben we voor gekozen. Dat viel vroeg genoeg.” Matthias pakte goud op die twee Grand Slams. “Ik heb die allebei gewonnen, dus er was geen druk. We hebben nog overwogen om de Grand Slam van Antalya mee te doen. Of het EK. Maar uiteindelijk hebben we beslist om dat niet te doen. Omdat dat niet nodig was. Zo heb ik mijn voorbereiding goed kunnen afwerken. Ik ben er heel tevreden over. En ik denk dat Mark dat ook is. De vorige Spelen in Tokio was het WK ook ervoor. Toen was ik ook heel ontspannen op het WK zelf, omdat er daar niks moest. We gingen voor een goud op de Spelen en dat WK namen we mee. Toen werd ik wereldkampioen. Ik denk dat het wel belangrijk is om daar ook met een heel ontspannen gevoel naartoe te gaan en dan gewoon mijn judo te doen. En valt het resultaat tegen? Oké, so be it. Natuurlijk wil ik wel presteren en wil ik opnieuw wereldkampioen worden, maar dat is niet het belangrijkste dit jaar. Het is het jaar van de Spelen en de topvorm houden we voor de Spelen.” Uit het gesprek kunnen we duidelijk afleiden dat Matthias zich top voelt. Die mentale frisheid, is dat in kampen een belangrijk voordeel? “Ik denk dat dit een ongelofelijk verschil kan maken. Je zenuwstelsel wordt immers constant geprikkeld. Als dat al overbelast is door de voorbije maanden, gaat dat heel zwaar doorwegen. Ik denk dat ik daar nu wel een groot voordeel op heb, op een deel van de concurrenten. Niet iedereen, bijvoorbeeld Grigalashvili (GEO) heeft ook niet veel competities gedraaid. Nagase (JPN) en Joonwhan (KOR), evenmin. Die hebben ook een heel groot voordeel. Samen stonden we op het laatste WK-podium. Tevens zijn dit de topfavorieten voor de Spelen nu. Die hebben ook een goede voorbereiding achter de rug. En die gaan er ook zeker staan.”
Ook voor Toma Nikiforov (-100kg/Topsport Defensie) was het een drukke periode. “Er zijn inderdaad veel wedstrijden en veel trainingen geweest. Dus ik zit in een soort continuïteit, het tempo is nooit gezakt, we zitten al heel lang in een soort piek. Fysiek en mentaal ben ik nog steeds een beetje moe, maar het was noodzakelijk voor mij om het een paar dagen voor de wedstrijd wat rustiger aan te doen om de batterijen weer op te laden.” Toma greep onlangs op de Grand Slam van Dushanbe nipt naast het brons. “Dit is de zesde keer in korte tijd dat ik vijfde ben geworden, terwijl ik voorheen bijna nooit vijfde werd, maar op het podium eindigde. Nu werk ik verder om in topvorm te komen op de Olympische Spelen, dat is het uiteindelijke streefdoel.” Zo vaak net niet het podium halen, gaat dat niet in zijn hoofd spelen? “Nee, integendeel, het motiveert me en op het WK en de Olympische Spelen doe je er alles aan om een medaille te winnen en ik hoop dat we alle vijfde plaatsen laten voor de toernooien die niet belangrijk zijn en dat we uiteindelijk die medaille winnen.” Wanneer is dit WK een succes voor Toma? “Het podium natuurlijk. Ik streef naar het best mogelijke resultaat, zonder de Olympische Spelen in gevaar te brengen. Daar zitten nu tweeënhalve maand tussen. Op de wereldkampioenschappen wil ik een medaille pakken om vooral daarna nog meer belang te hechten aan mijn werkpunten om de top 3 op de Olympische Spelen te bereiken.”
Jarne Duyck en Vicky Verschaere zijn de rookies op dit WK, zijn nemen voor de eerste keer deel aan een WK voor senioren.
“We hebben lang en hard gewerkt, dus ik denk dat we er klaar voor zijn,” vindt Jarne Duyck (-81kg/JC Kawaishi Ingelmunster). “De kampioenschappen volgen elkaar heel kort na elkaar op, maar op zich ben ik nog jong, dus dat mag geen probleem zijn.” Voor Jarne zijn eerste WK Senioren dus, wat is zijn doelstelling? “Het is inderdaad allemaal nieuw voor mij, maar ik bekijk het als een normaal tornooi. Ik weet natuurlijk dat aan het WK de beste judoka’s van de wereld deelnemen. Ik wil gewoon tonen dat ik het waard ben om daar te staan. Goed kampen tegen een top 7, wie weet verder.” Wanneer is het voor Jarne een succesvolle WK-campagne? “Het is moeilijk om daar een plaats op te kleven. Maar tegen die top 7 wil ik sowieso daar staan. Ik bekijk het kamp per kamp. Het kan immers in de eerste ronde na 10 seconden reeds gedaan zijn tegen de nummer 100 van de wereld. Maar je kan ook een goede kamp vechten tegen de nummer 1 of 2 van de wereld. Zo heb ik als eens gewonnen van voormalig wereldkampioen Muki. Dit WK is tevens een leerschool voor mij, maar dat wil niet zeggen dat ik daar niet ben om goede resultaten te boeken.” Ondertussen is Jarne tevens de sparringpartner voor Matthias Casse. Helpt dat zijn judo ook? “Ja, zeker en vast. Ik merk wel dat er bij mij heel veel professionalisme bijgekomen is. Elke training wordt er hard gewerkt, maar ik voel ook dat er resultaten volgen. Het is echt een voorrecht om met Matthias te trainen.”
Ook Vicky Verschaere (-78kg/JC Evergem) kijkt ernaar uit. “Het is weer een stap hoger en verder. Ik ben blij dat ik die kans krijg natuurlijk. Maar ik ga er wel niet enkel mee om deel te nemen. Ik hoop een paar rondes mee te draaien. Kamp per kamp bekijken en zo ver mogelijk geraken. Vooral ook ervaring opdoen. Ondertussen heb ik reeds twee EKs bij de senioren achter de kiezen. Dit WK ligt in het verlengde van het afgelopen EK. We hebben gewoon verder getraind. Alles is best goed gelopen.” Wanneer is haar deelname als rookie geslaagd? “Top 7 zou zeer mooi zijn. Maar het zal heel hard afhangen van mijn loting ook. Er tekenen immers grote namen present.”
De voorbereidingen naar dit WK, met de OS in het achterhoofd, zijn dus hectisch geweest. JV-coach Mark van der Ham beaamt. “Het is inderdaad een strak schema geweest, EK, WK, OS. Het zit allemaal heel dicht op elkaar. Gezien het Olympische kwalificatiejaar zijn voor sommigen van onze judoka’s veel competities ook noodzakelijk om te doen. Bijgevolg was het veel plannen en reizen. Maar na dit WK is het traject richting Spelen wel kalmer. Uiteindelijk is het voor iedereen hetzelfde. Iedereen heeft te maken met hetzelfde tornooi, met dezelfde dingen. Ik denk dat we een goed traject voor iedereen individueel hebben kunnen maken. En ja, voor sommigen was het wat te druk, maar goed, de Olympische kwalificatie is belangrijker dan het WK. Vooral om die punten is het dan te doen. Matthias is reeds gekwalificeerd, dus hij heeft een heel rustige periode gehad, hij is alvast op de goede weg. Of hij al echt op z’n piek zit, dat gaan we zo dadelijk op het WK zien.” Wanneer is dit WK voor de coach een succesvol tornooi? “Als iedereen z’n niveau haalt en op de goede lijn richting Olympische Spelen zit want dit jaar is het WK onderdeel van het Olympische traject richting Parijs deze zomer.”
Christian Pierre
Media & Communicatie