BURST – Enkele zeer gemotiveerde dames gaven gehoor aan onze oproep om een werkgroep samen te stellen om de campagne ‘Ik kan mijn vrouwtje staan’ mee in goede banen te leiden. We stellen deze judodiva’s graag aan jullie voor. Hierna de eerste twee. Kelly Verbrugghe en Morgane Garreyn zijn allebei lid van KJC Neko Ieper en zijn naast judoka tevens actief als official. Geëngageerde meiden dus!
Kelly Verbrugghe kreeg aanvankelijk tegenwind van haar eigen moeder om te starten met judo. “Velen van mijn klas in het lager deden in het dorp waar ik woon aan judo,” vertelt Kelly. “Ik had daar ook zin in maar telkens ik mijn mama vroeg om met judo te starten, kreeg ik een nee! Via een vriend van ons gezin ben ik uiteindelijk toch gestart met judo. Ik mocht samen met zijn dochters eens proeven van de sport. Vrij snel ging mijn mama mee naar de club. Uiteindelijk zit zij nu in het bestuur als secretaris en ben ik ondertussen bezig aan mijn 15de jaar als judoka. Judo is een sport waarin je veel variatie hebt. Zowel in de technieken als in het niveau, recreatief en competitief.”
Deel uit maken van de werkgroep damesjudo was voor Kelly geen moeilijke beslissing. “Heel wat belangrijk functies binnen vele verschillende federaties/bedrijven worden ingevuld door mannen. Ik wil hier graag deel van uit maken om dit een beetje te veranderen. Zo krijgen vrouwen ook weer al meer kans om gelijkwaardig te worden behandeld. Zelf doe ik aan competitie, waar wij als meisjes vaak gebruikt worden als opvulling tussen de jongens omdat zij dan voldoende rust hebben tussen verschillende kampen. Terwijl wij als meisjes evenveel recht hebben om op een mat te starten en niet dienen te worden gebruikt als opvulling.”
Aanvankelijk dacht Kelly even aan stoppen. “Toen ik startte met judo was ik een van de weinige meisjes in de club. Toen heb ik enkele keren gedacht te stoppen omdat ik telkens moest oefenen met jongens. Gelukkig kregen we in de club een toestroom van meisjes. Blijven doorzetten is dan ook de boodschap, judo is niet enkel een mannensport. Dat is eigenlijk geen enkele sport. Je moet de sport beoefenen die voor jou leuk lijkt. Je hoeft niet te kijken naar wat andere mensen zeggen. Als trainer motiveer je iedereen op alle vlakken en behandel je iedereen gelijkwaardig.”
Ook voor de ouders heeft Kelly een tip. “Laat je kind van alles proeven en ga niet verder op je vooroordelen want wat in de media komt of online passeert, ziet er vaak anders uit dan in de realiteit.”
Waarom zou iedereen aan judo moeten doen en in het bijzonder de meisjes? “Judo is gewoon een toffe sport waarin je letterlijk en figuurlijk in contact komt met verschillende mensen. Je beweegt er je volledige lichaam en je kan de sport op verschillende niveaus beoefenen,” aldus nog Kelly.
Dankzij judo overwon Morgane Garreyn haar verlegenheid. “Ik was vroeger een zeer verlegen meisje en durfde geen gesprekje starten of iets te vragen aan onbekende mensen. Mijn ouders hebben me toen ingeschreven in een judoclub zodat ik wat meer in contact kwam met nieuwe mensen. Sindsdien heb ik een grote passie voor deze sport gekregen. Die passie is na al deze jaren nog lang niet voorbij, judo is immers gewoonweg tof. Er zit dan ook veel variatie in voor jong en oud, voor recreanten, maar ook voor mensen die competitie doen. En je leert altijd wel iets bij.”
Morgane stelde zich kandidaat voor de werkgroep om mee te helpen om meer aandacht te genereren voor meisjes en dames binnen de sporttak. “Binnen deze ‘mannensport’ mag er ook wel eens gedacht worden aan de vrouwen,” oordeelt ze. “Want vele functies binnen de federatie worden door mannen waargenomen. Ik wil vooral dat mannen en vrouwen gelijkwaardig kunnen worden behandeld. Ik ben ook tijdopnemer en merk dat de uniformen die we moeten dragen niet zo elegant zijn voor de vrouwen.”
Of ze zelf enige drempels heeft ervaren? “Ik doe aan competitie. Ik merk dan dat de meisjes op hetzelfde tijdstip moeten wegen als de jongens, maar wanneer de wedstrijden dan starten de matten eerst gevuld met pouleblaadjes van de jongens en de meisjes moeten wachten tot de jongens een rustpauze hebben. Dat kan anders,” vindt Morgane.
Christian Pierre
Media & Communicatie