Judo & Voeding: Tijd om de nieuwe voornemens voor 2021 op te lijsten!

BURST – Het is weer zover, het is december en het jaar is bijna om. Tijd om een evaluatie te maken van het voorbije jaar. Wat ging goed? Wat ging minder goed? Heb ik mijn doelen voor dit jaar bereikt? Hoe kan ik het volgend jaar beter doen?

Veel voorkomende voornemens in het judo zijn: beter op gewicht blijven, harder trainen of een medaille behalen op wedstrijd x. De eerste twee voornemens heb je zelf in de hand, maar zijn niet concreet. Het laatste doel is concreet, maar heb je niet altijd zelf in de hand. Om de slaagkansen van je goede voornemens te verhogen, zorg je er liefst voor dat jij zelf de touwtjes in handen hebt en dat er een concreet actieplan is.

#Weight

Wie denkt aan afvallen of beter op gewicht blijven, heeft dikwijls meteen strenge diëten op het oog waarin je niets meer mag eten dat je lekker vindt en constant honger lijdt. Met wat geluk zie je wel heel snel resultaat, maar zo’n dieet houdt niemand op lange termijn vol met als gevolg dat al dat verloren gewicht er snel weer bij is. Men zegt dikwijls dat afvallen een marathon is en geen sprint, maar eigenlijk is ook dat niet correct. Om permanent op gewicht te blijven, moet je je levensstijl veranderen, want wie terugkeert naar oude gewoonten zal op termijn ook terugkeren naar zijn/haar oude gewicht.

In plaats van streng te diëten, stel je best kleinere, maar haalbare doelen op. Zoals bijvoorbeeld slechts 1 koffiekoek eten op zondag in plaats van all-you-can-eat, minder frisdrank drinken, groenten eten bij elke maaltijd, meer zelf te koken in plaats van take-away te eten, enz. Al die kleine beetjes zorgen ervoor dat je minder kcal binnen krijgt en zodoende ook stilletjes aan afvalt zonder jezelf uit te hongeren.

#TrainHard

Atleten willen als maar harder trainen, maar enkel hard trainen, levert niet altijd het beste resultaat op. Naast hard trainen, moet je ook slim trainen. Een goed trainingsschema met een juiste dosering in soorten trainingen afgewisseld met rust is een absolute must.

Dikwijls vergeten sporters ook het voedingsperspectief van trainen. Wie hard wil trainen, moet de nodige energie hebben om die training te ondersteunen en wie het maximale trainingsresultaat uit zijn trainingen wil halen, heeft de nodige nutriënten nodig om deze beoogde adaptaties te stimuleren.

Als je bijvoorbeeld meer kracht wil hebben, moet je ervoor zorgen dat je eiwitinname voldoende hoog is. Een anaerobe training vraagt een voldoende hoeveelheid koolhydraten, omdat het lichaam vetten niet anaeroob kan gebruiken. Wie echter een duurloop plant om extra vetten te verbranden, eet beter geen koolhydraten vòòr het lopen, zodat het lichaam sneller de vetvoorraad aanspreekt als energiebron.

#WinMedals

Iedereen die als doel dit jaar voor een medaille op het Belgisch Kampioenschap ging, faalde … Niet door gebrek aan voorbereiding, maar gewoonweg omdat er door omstandigheden geen Belgisch Kampioenschap was. Sommige zaken heb je immers als sporter niet in de hand. Op zo een moment moet je je focussen op de zaken die je wel onder controle hebt.

Dit is niet alleen zo in de sport, maar ook in het dagelijkse leven. De kunst is jezelf na een tegenslag zo snel mogelijk terug op het juiste pad te zetten en na te denken hoe je de situatie volgende keer beter kan aanpakken.

Stel je gaat bij vrienden eten, maar er is eigenlijk niets dat geschikt is voor jouw dieet. Je kan de moed laten zaken, heel veel dingen eten die je eigenlijk beter niet eet en de dagen nadien dit stramien aanhouden omdat je dieet toch al verpest is. Of je kan met mate genieten van de dingen die je normaal niet meer eet en de volgende dag de draad gewoon weer oppikken. Om dit probleem in de toekomst te vermijden kan je op voorhand je vrienden informeren over je dieet.

Aanmaak datum

15 december 2020

Onze sponsors

Met grote trots en dankbaarheid stellen wij graag onze sponsors aan u voor. Zonder hen zouden we niet in staat zijn om de judosport in Vlaanderen op deze en vele andere manieren te promoten.