Herstarten met gezond verstand

BURST – Dankzij de steeds intenser voortschrijdende vaccinatiecampagne is er ondertussen heel wat licht in zicht aan het einde van de Corona-tunnel en mogen we dankzij de recentste versoepelingen (cf. Corona-protocol voor de sportsector) opnieuw de dojo in. Vanzelfsprekend willen we er ‘vollenbak’ tegenaan gaan. Evenwel moeten we ons enthousiasme toch een beetje temperen. We mogen immers echter niet uit het oog verliezen dat we rustig en gedisciplineerd onze judoka’s in fysieke paraatheid moeten brengen opdat ze hun activiteiten in de dojo en op de tatami zonder enig blessureleed hervatten. We moeten dus ervoor zorgen dat onze terugkeer op de mat veilig en verantwoord gebeurt. 

Gevolgen van de lange break 

De gevolgen van de lange periode weg van de dojo zijn voor elke judoka anders geweest. Zo zijn de U13 actief kunnen blijven, evenwel met verschillende onderbrekingen. Echter door de opgelegde beperking inzake het aantal hobby’s zijn een deel van deze jonge judoka’s nog niet teruggekeerd of zijn ze nog maar net herbegonnen. Alle kinderen hebben sowieso minder bewogen dan in een normaal jaar. Bovendien waren er de ganse periode geen wedstrijden en ook de graadexamens zijn vaak anders verlopen. Bijgevolg lopen we tegenaan een achterstand in de ontwikkeling van elke judoka.

De judoka’s vanaf 13+ hebben buiten kunnen trainen, maar pas vanaf mei MET contact. Vele judoka’s 13+ zijn voorlopig ‘nog’ niet teruggekeerd. Ook deze grote groep heeft veel minder bewogen dan in een normaal jaar, evenmin aan wedstrijden deelgenomen en ook voor hen zijn de graadexamens vaak anders verlopen. Ook bij hen merken we een achterstand in ontwikkeling en heel wat twijfels over de fysieke fitheid. 

Gevolgen van een te enthousiaste opstart 

Laten we dus verstandig zijn en het hoge enthousiasme bij onze judoka’s en trainers temperen op een positieve wijze. Doen we dit niet en gaat iedereen meteen ‘vollenbak’ dan kunnen we tegen problemen aanbotsen:

  • Overbelasting; 
  • Blessures door niet of anders te hebben getraind; 
  • Frustraties: judoka’s beginnen met achterstand, judoka’s evolueren onvoldoende, judoka’s kunnen niet volgen of presteren niet, gordelexamens worden uitgesteld,…

Al deze factoren kunnen verdere teleurstelling bij judoka’s in de hand werken waardoor de drop-out kan toenemen. Bijgevolg wordt de taak van de trainer nog belangrijker! Trainers dienen dan ook te luisteren naar hun judoka’s inzake hun mentaal welzijn. Een voorzichtige en gestage trainingsopbouw blijft in deze periode bovenal de boodschap. Pas de intensiteit aan en stem af op de conditie van de judoka’s. 

Buitentrainingen 

Buitentrainingen zijn perfect om het lichaam opnieuw in beweging te zetten en de fysieke fitheid te verbeteren. Zo maken we ons lichaam weer klaar voor het echte judo in de dojo.

Stel als trainer jezelf de volgende vragen. Wat is de fysieke fitheid van jouw judoka’s na een (lange) periode van inactiviteit? Wat is de beginsituatie? Heb dus extra aandacht voor letselpreventie en werk judospecifiek waar het kan. 

Respecteer enkele algemene principes van de trainingsleer:

  • Maak een weekplanning. Zorg voor een opbouw in je schema; 
  • Hou rekening met het evenwicht tussen belastbaarheid en belasting. Ga stap voor stap; 
  • Besteed extra aandacht voor opwarming (10’-20’) en cooling down (5’ –20’); 
  • Werk in elke training judospecifiek.

Werk niet rond één fysieke eigenschap. Laat ze allemaal aan bod komen. Hou rekening met een voorzichtige opbouw: 

  • Uithouding: van lang en rustig naar korter en intensiever; 
  • Lenigheid (en beweeglijkheid): licht statisch/dynamisch stretchen; 
  • Kracht: hier verwijzen we naar ‘Get fit 2 judo!’ 
    • Functionele krachttraining, eigen lichaamsgewicht; 
    • Rompstabilisatie en balanstraining; 
  • Evenwicht; 
  • Coördinatie;
  • Snelheid: gecontroleerd. 

Terugkeer naar de dojo

Stappen we terug de dojo binnen en de tatami op dan gaan we ons lichaam toch weer anders belasten. Hou rekening met de impact van het echte judo op het lichaam. Zaken waar we even stil bij moeten staan: 

  • Judobewegingen met partner; 
  • Impact op het lichaam: vallen, weerstand, complexe bewegingen; 
  • Beweeglijkheid – lenigheid; 
  • Opgelet! Gewrichten, spieren en pezen zijn de belasting niet meer gewoon. 
  • Gevoelige gewrichten? Schouders, ellebogen , polsen en vingers, rug en nek.

Denk eraan: blessurepreventie! Voorzichtige opbouw is een noodzaak. 

Om het lichaam weer te laten wennen aan judo raden we sterk aan om voor alle leeftijden en alle niveaus even terug te keren naar de basis.

Start met het oefenen van basisvaardigheden en bewegingen zoals kruipen, springen en landen, roteren, trekken en duwen,… .

Alvorens weer aan uchi-komi, nage-komi en randori te denken, neem voldoende tijd om ook  weer te wennen aan de basisjudovaardigheden (houding, verplaatsingen, tai-sabaki’s,….) . Zorg dat judoka’s eerst deze basis weer beheersen alvorens verder op te bouwen!  Een voorbeeldschema voor opbouw bij de terugkeer op de mat vind je op de pagina ‘veilig en blessurevrij weer naar de dojo. Bekijk ook zeker even de bijhorende presentatie. 

Eén van de vragen die bij de meeste trainers spelen, is de inschatting wanneer een judoka weer aan wedstrijden kan doen. Een éénduidig antwoord hebben we hier niet. Voor elke judoka bekijk je als trainer de beginsituatie van de judoka, de ontwikkeling en beoogde doelen. Zet hierin in eerste instantie de lange termijndoelen centraal, geef de judoka de tijd om weer aan te pikken. Sla in je opbouw geen stappen over! Maak een grondige en eerlijke analyse en beslis dan of je judoka al dan niet wedstrijdklaar is. Het fysieke en mentale welzijn van je judoka vraagt in die eerste maanden even nog meer aandacht dan bij een normale seizoenstart. Te snel willen gaan, kan een eerder negatief effect hebben en moeilijkheden veroorzaken in een latere fase van het sportseizoen of zelfs de judoloopbaan. Ga dus eerder wat trager, sla geen stappen in de opbouw over en ga niet sneller dan nodig!

Krijg je te maken met judoka’s die terugkeren na ziekte door Corona? Check alvast de online tool voor sporten na Corona

Leen Dom
DSKO

Onze sponsors

Met grote trots en dankbaarheid stellen wij graag onze sponsors aan u voor. Zonder hen zouden we niet in staat zijn om de judosport in Vlaanderen op deze en vele andere manieren te promoten.