BOEDAPEST/BURST – Op woensdag 9 juni jl. schreef judoka Matthias Casse (-81kg) Belgische sportgeschiedenis. Als allereerste Belg bij de heren kroont hij zichzelf tot Wereldkampioen op het WK judo in Boedapest. Ons land telt hiermee een derde Wereldkampioen judo na Ingrid Berghmans (1980, 1982, 2x 1984, 1986 & 1989) en Gella Vandecaveye (1993 & 2001).
Voor Matthias een mooie revanche voor het gemiste goud op het vorige WK in Tokio waar hij zich tevreden moest stellen met zilver na verlies tegen Sagi Muki (ISR). En misschien leverde de nederlaag van toen wel een belangrijke bijdrage aan het succes van vandaag. “De ervaring van reeds in een WK-finale te hebben gestaan, heeft mij zeker geholpen,” getuigt Matthias. “Het enorme gevoel dat je hebt na de halve finale omdat je voor goud kan gaan, dat heb ik nu beter kunnen relativeren. Zo kon ik rustiger blijven. Vooral tijdens de break tussen de voorronde en de finaleronde heb ik me kunnen ontspannen en gefocust aan die kamp kunnen beginnen. In Tokio verliep dat anders, toen was ik nog te enthousiast en te gespannen. Vooral de maturiteit en de ervaring van het vorige WK, zorgden als drijfveer om dit tot een goed einde te brengen.”
Matthias was duidelijk in de juiste vorm op 9 juni. “Ik voelde mij de ganse dag goed. Vanaf de eerste kamp ben ik rustig gebleven en heb ik mijn planning zo goed mogelijk uitgevoerd. Zodra ik een scoremoment bespeurde, heb ik dat steeds benut.” Was het zijn beste tornooi ooit? “Ik heb ongetwijfeld een mooie run gedaan,” beaamt Matthias. “Er kan echter altijd iets worden verbeterd. Ik heb nog enkele weken om verder hieraan te sleutelen richting Tokio. Samen met coaches Mark van der Ham en Damiano Martinuzzi gaan we kijken naar de videoanalyses. Ook fysiek wens ik nog meer top te zijn dan op het WK.”
Met een zestal weken te gaan naar de Spelen, heeft Matthias zich ingehouden of is hij voluit gegaan? “Ik heb gekampt zoals ik dat anders zou doen. Ik ben weliswaar nog niet 100% in topvorm. Ik ben nog steeds onderweg naar mijn conditie voor de Spelen. Naar die grote piek. Ik voelde evenwel dat ik fysiek en mentaal sterk stond en dat is dan ook gebleken.”
Even leek het mis te lopen tijdens de kamp in de kwartfinale tegen de Japanner Sotaro Fujiwara (JPN/18 WRL). Beide judoka’s worden bestraft met twee shido’s en dan is het toch wel oppassen geblazen. “Dan werd het wel even spannend. Ik heb daar een kleine fout gemaakt door een offerworp te maken waarvoor ik een tweede strafpunt kreeg. Op dat moment bleef Mark aan de kant roepen ‘je rechterhand eerst!’. Daar moest ik vollenbak voor knokken. Japanners zijn immers topjudoka’s en technisch beter. Op het laatste moment heb ik meer zoals de Georgiërs gejudood met meer contact en gewoon alles gegeven. Aan het einde van de kamp kon mijn tegenstander niet meer volgen en kreeg hij zijn derde strafpunt,” legt Matthias uit.
Ook in de finale tegen de Georgiër Tato Grigalashvili (GEO/4 WRL) wist Matthias zijn ‘cool’ te bewaren. “Ik heb het juiste moment afgewacht. Ik wist dat hij gevaarlijk was, vooral bij aanvang van de kamp. Ik heb met hem ook een beetje gespeeld en dat begon hem te frustreren en dan maak je fouten. Zo nam hij meer risico’s en heb ik een opening gevonden die ik dan ook ten volle heb benut. Ik moet mijn judo blijven doen. In begin gaat dat soms moeizaam, maar stap voor stap gaat dat beter. Zodra ik de kans zag om te scoren, deed ik dat met succes. Had ik dat bij aanvang gedaan, zou dat mislukt zijn en lag ik daar misschien op mijn rug. Het is heel belangrijk om het juiste moment uit te kiezen.”
Een eerst WK-titel bij de heren wat betekent dat voor een atleet? “Dit is een ongelofelijk gevoel,” verzekert Matthias. “Blij en trots dat ik voor België sportgeschiedenis kon schrijven. Judo is een uitzonderlijk sport. Ik hoop dan ook mijn sport op die manier extra in de kijker te zetten. Op het WK in Tokio in 2019 greep ik ernaast. Ik heb hier nu een herkansing gekregen. Die heb ik met beide handen gegrepen. Het is super en ik ben daar heel fier op. Ik hoop dat ik zo ook een nieuwe generatie kan inspireren en motiveren.”
Als Wereldkampioen wordt je haast automatisch getipt voor het Olympische podium. Hoe gaat onze kampioen daarmee om? “Hier was ik op mijn gemak,” stelt Matthias. “Ik reken erop dat het ook zo zal zijn op de Spelen in Tokio. Ik vertrek met het idee dat het een competitie is zoals alle andere. Met dezelfde ingesteldheid. Ik heb nog zo’n zestal weken om me voor te bereiden. En ik ga ernaar toe voor het hoogste goed, zoals altijd. Mijn eerste Spelen in Rio als trainingspartner voor Dirk Van Tichelt hebben me enorm geholpen zodat ik in Tokio kalmer zal zijn. Ik weet dat er veel op me zal afkomen, ik probeer met dezelfde mindset als op dit WK daar te kampen.”
Wat inzake de voorbereiding naar Tokio toe? “De planning richting Spelen is al een tijdje uitgeschreven. Dag op dag weet ik wanneer ik wat moet doen. Er volgen ook nog drie buitenlandse stages om veel randori’s te maken en hard te kunnen trainen. En de laatste weken voor de Spelen wordt het finetunen en ervoor zorgen dat ik fysiek en mentaal er helemaal klaar voor ben.”
Wat met de onvermijdelijke druk? “Ik ben het een beetje gewoon aan het worden om de nummer 1 op de wereldranglijst te zijn. Mensen verwachten sowieso veel van mij. Er waren ook moeilijkere periodes, zoals bij aanvang van het jaar. Ik presteerde toen niet naar de verwachtingen die mensen hebben van mij. Ik bleef evenwel geloven in mezelf. Ik weet wat ik kan. Ik heb nooit getwijfeld dat ik niet klaar zou zijn voor de Spelen. Het blijkt nu dat de piek ondertussen goed zit.”
Is het met die Wereldtitel op zak niet moeilijk voor de judoka om zich opnieuw op te laden voor de Spelen zo kortbij? “Integendeel,” beweert Matthias. “De Spelen blijven nog steeds mijn grote doel. Daar denk ik al zolang aan en daar heb ik reeds zoveel voor gedaan, dat ga ik nu niet verprutsen. Ik zal er klaar voor zijn.” Op amper 24-jarige leeftijd staat bijna het ultieme palmares reeds achter zijn naam: Europees kampioen, Wereldkampioen. Enkel de Olympische titel ontbreekt. “Dat die titel mijn uiteindelijke doel blijft, is duidelijk,” aldus nog een strijdvaardige Matthias Casse. Wij kijken alvast uit naar 27 juli!
Bekijk hieronder het interview van Matthias met IJF Media.
Christian Pierre
Media & Communicatie