BURST – De Masters zijn toch wel een aparte competitie op de IJF World Judo Tour. Enkel een select gezelschap van de top 36 in elke gewichtscategorie mag deelnemen. Drie JV-judoka’s hebben zich geplaatst voor deelname aan dit prestigieuze tornooi. Mina Libeer diende verstek te geven door blessureleed. We polsten naar hun voorbereiding en kregen tekst en uitleg.
De voorbereiding van Matthias Casse (-81kg/JC Fudji Yama Boom/Schelle) voor dit prestigieuze tornooi startte reeds na afloop van het WK waar hij zilver pakte. “Na het WK heb ik evenwel een paar dagen verlof gekregen en ben ik met mijn vriendin naar een Londen gereisd. Dat deed deugd. Na mijn verlof zijn we dan terug beginnen werken richting de Masters. Het eerste geplande tornooi was de Grand Slam van Ulaanbaatar. Vooral dan om gewicht te maken voor een competitie en ook om bepaalde tegenstanders nog eens vast te grijpen vòòr de Spelen. Al was het sportieve resultaat niet meteen het beoogde succes, ik heb er weer veel van geleerd. Verder heb ik nog deelgenomen aan twee trainingskampen, in Alicante en Papendal, die allebei goed zijn verlopen. Ik voel me goed voorbereid naar deze Masters toe, beter nog dan voor de gewone competities van Grand Slam en Grand Prix. Nu enkel nog gewicht maken en goed uitrusten.”
Deze editie betekent voor Matthias een vijfde deelname aan de Masters op rij. Sinds 2018 kwalificeerde hij zich voor het toernooi. Vier edities stond Matthias er op de tatami, tweemaal op het podium, m.n. goud (2019 Qingdao) en brons (2022 Jeruzalem) en een vijfde plaats (2018 Guangzhou). Heeft hij een apart gevoel bij dit tornooi?
“De Masters zijn toch wel speciaal. Vroeger was het voorbehouden aan de top 16 nu mogen de beste 36 van de wereld per gewichtscategorie aantreden. Vanaf de eerste ronde is het dus menens en sta je oog in oog met sterke tegenstanders. Daarom is het ook van belang dat ik goed in vorm ben. Dit is voor mij ook een piekmoment waarnaar ik toewerk dit jaar, net zoals het WK en EK. Ik wil er ook presteren en op het podium staan, maar het gaat wel zwaar worden, zoveel is zeker. Ik heb er evenwel enorm zin in en het blijft een leuke uitdaging.”
In vergelijking met de vorige edities, die plaatsvonden in december en januari, worden de Masters dit jaar veel vroeger in augustus georganiseerd. “Heel de kalender is door elkaar gehaspeld. Het is nu WK, Masters, EK en daarvoor was het EK, WK en tenslotte Masters. Het is dus een andere volgorde, maar op zich blijven de drie piekmomenten voor mij dezelfde en daar werk ik steeds naartoe,” aldus de vicewereldkampioen.
Ondertussen wordt er op de sociale media van de IJF al druk gespeculeerd wie gaat schitteren op de Olympische Spelen van Parijs, die binnen een jaar zullen plaatsvinden. De naam van Matthias wordt vaak vernoemd. Is dat iets waarmee hij bezig is?
“Ik denk inderdaad al aan de Spelen, maar vooral dan aan hoeveel er nog moet gebeuren inzake voorbereiding vooraleer ik op de Olympische tatami stap. Het is wel zo dat ik als één van de medaillewinnaars wordt getipt, maar de concurrentie zal zoals steeds moordend zijn: Grigalashvili, Mollaei, Lee, Nagase … enorm veel kanshebbers. Bovendien kan er in een jaar nog veel veranderen, nieuwe namen die opduiken. Een jaar vòòr de Spelen is dan ook altijd een momentopname. Het blijft ook steeds één competitie op één dag. Het is onmogelijk om te voorspellen wie die dag de beste gaat zijn. Ik ga er natuurlijk alles aan doen om in mijn beste vorm aan te treden en hopelijk op het podium te eindigen en liefst op het hoogste natuurlijk. Echter, nu eerst focus op de Masters.” Matthias treedt zaterdag 5 augustus in het krijt.
Voor Toma Nikiforov (-100kg/Topsport Defensie), 11de op de Wereldranking in zijn gewichtscategorie, wordt deze editie zijn vierde deelname. In 2015 pakte hij brons in Rabat, in 2016 in Guadalajara sneuvelde hij in de tweede ronde en vorig jaar in Jeruzalem pakte hij nipt naast het brons en moest hij zich tevreden stellen met een vijfde plaats.
“De voorbereiding vlotte goed,” aldus Toma. “Het wordt min of meer een Masters zoals de anderen, een andere periode weliswaar, maar dat verandert niet veel. We hebben heel goed getraind. Veel randori’s gedaan. Ik zie het als een min of meer normale wedstrijd, in de hoop beter te doen dan de vijfde plaats in 2022. Dat ligt nu achter mij en ik concentreer me op de wedstrijd die eraan komt zondag. In de laatste rechte lijn naar het tornooi nu mijn dieet houden en nog steeds veel plezier hebben op de mat.”
Amber Ryheul (-52kg/Kon. Ieperse JC Neko) neemt voor de eerste keer deel aan de Masters. Ze staat momenteel op de 20ste plaats in de Wereldranking van haar gewichtscategorie.
“Ik vertrek vandaag naar de Masters en ik kijk er zeker naar uit,” reageert Amber net voor ze op het vliegtuig richting Boedapest stapt. “Het is inderdaad de eerste keer dat ik eraan kan deelnemen, dus ik voel wel die vlinders in mijn buik zoals ik dat had bij mijn allereerste tornooi. Het is zeker cool omdat je daar als kind toch sowieso van droomt om aan grote tornooien deel te nemen. De Masters, dat is toch wel heel speciaal. Je plaats op de Wereldranking bepaalt je deelname. Vorig jaar zou ik er in principe ook bij zijn geweest, maar toen moest ik verstek geven door een coronabesmetting. Vandaag ben ik dus heel blij dat ik in Boedapest kan deelnemen. Het is ook een belangrijk toernooi. Er vallen veel punten te verdienen. Zoals altijd ga ik het beste van mezelf geven. Ik ben ook wel realistisch. Het is ook een heel zwaar tornooi natuurlijk. De top 36 van de wereld staat daar op de tatami, dus je weet dat je sowieso vanaf de eerste ronde tegenover een klepper staat. Dat maakt het sowieso heel heftig. Ik heb me evenwel goed voorbereid. We hebben twee buitenlandse stages achter de rug, dus ik heb het gevoel dat alles wel goed zit en ga gewoon alles geven.”
Amber bijt de spits af voor de JV-judoka’s en komt in actie op vrijdag 4 augustus.
We wensen onze toppers dan ook veel succes!
Christian Pierre
Media & Communicatie