GS Parijs: Matthias Casse heeft er zin in

BURST – Zondag 17 oktober a.s. treedt Matthias Casse (-81kg) opnieuw in actie op de Grand Slam in Parijs. Afgelopen dinsdagavond 12 oktober werd de bronzen Olympiër geïnterviewd door een batterij journalisten tijdens de ondertussen traditionele online persbabbel georganiseerd door zijn manager Robin Jacobs. Ook Judo Vlaanderen tekende present.

Het ‘bronzen’ moment in Tokio

De vorige editie van de GS in 2020 stond Matthias in de Lichtstad op het hoogste podium en pakte hij er zijn eerste Grand Slam goud. Vertrekt hij met dezelfde mindset richting Parijs?

“Dat was net voor de Spelen – dachten we toen – en nu is het net na de Spelen,” stelt Matthias. “Op training zijn we nieuwe tactieken aan het leren en uittesten. Ik heb nu opnieuw wedstrijdritme nodig. Ter plaatse bekijken we wel hoe het niveau is. Natuurlijk blijft mijn ambitie om in Parijs op het podium te staan. Belangrijker is echter hoe goed mijn kampen gaan en hoe het judo-gevoel zit. Dat primeert nu.”

Amper twee maanden na de Olympische Spelen in Tokio, laten veel judoka’s deze Grand Slam – normaal in het voorjaar – nog even links liggen. Matthias niet dus. “Ik ben nog jong en voor mij is dit niet te vroeg. Ik heb mijn trainingsregime herstart begin september en de interclub in Duitsland mee gedaan om snel wat competitiegevoel terug te krijgen en dat ging goed. Ik voel me wedstrijdklaar. Uiteraard nog niet om te pieken, maar de resultaten zijn in deze fase minder belangrijk.”

De judohonger is dus snel teruggekeerd bij Matthias. Een volle maand bleef hij bewust weg uit de dojo en de krachthonk. “De batterij was vrij leeg. Het hele Spelen-gebeuren was toch wel zwaar om mee te maken. Tijdens de eerste twee vakantieweken ben ik in België gebleven, voor pers- en sponsorverplichtingen, maar ook vooral om te ontspannen en af te spreken met vrienden die ik lange tijd niet meer had gezien. Dat kon dan eindelijk weer. Daarna ben ik op vakantie vertrokken naar Boedapest en vervolgens Kroatië, samen met mijn vriendin. Die rustperiode weg van alles had ik wel nodig. Immers, de voorbije jaren waren wel zwaar. Vooral de laatste maanden naar aanloop van de Spelen waren mentaal veeleisend. Ik heb dan ook ervan genoten om even weg van de dojo te zijn. Nu, eenmaal terug op de mat heb ik er opnieuw heel veel zin in. We hebben trouwens een grotere groep op de mat staan in de Topsportschool in Wilrijk. Allemaal gemotiveerde atleten. Ook leuk om die jonge gasten hard te zien trainen en fijn dat ik mee kan inspireren.”

Medaillepodium -81kg in Tokio

De eerste twee weken terug trainen waren toch wel heftig vond Matthias. “Ik ben dan ook onmiddellijk gestart met mijn volledige programma. Ik merkte dat ik opnieuw meer slaap nodig had en mijn maaltijden beter moest afstellen. Ik ben echter verbaasd dat alles vrij snel terug in de plooi viel. Het was ook de eerste keer dat ik zolang inactief ben geweest. Het was voor mij moeilijk in te schatten hoe snel ik terug fysiek paraat zou zijn. Het viel eigenlijk heel goed mee. Zeker in de opbouw. Een aantal alternatieve trainingen waar ik nu wat tijd voor had, waren ook wel leuk om te doen. Tijdens mijn vakantie heb ik niet getraind, enkel wat gaan padellen en zo. Het was echt een maand van volledige en welkome rust.”

Analyse van Tokio

Wanneer Matthias terugblikt op de OS in Tokio is hij best tevreden. “Ik heb al mijn kampen op de Spelen terug bekeken. Ik was daar niet 100% fit door die schouderblessure. Ik heb er toen wel het maximum uit geput. Het doel dat ik voor mezelf had gesteld – Olympisch goud – heb ik evenwel niet gehaald. Dat wordt doorgeschoven naar Parijs 2024. Ik kan wel tevreden terugblikken op een Olympische cyclus richting Tokio met wat ik daar heb gepresteerd. We hebben er lessen uit getrokken. Dat is voor mij nu het belangrijkste. De aanloop van de Spelen, hoe dat we die periode best aanpakken, kon die blessure worden vermeden? Er kan zeker nog wat gefinetuned worden zodat Parijs een groter succes kan worden.”

De Spelen van Parijs zijn dan ook minder ver weg dan anders. “Parijs 2024 lijkt inderdaad dichterbij. Volgend jaar in mei beginnen reeds de Olympische kwalificaties. Het gaat er wel snel zijn. Ik ga mij er echter niet druk in maken. Ik moet momenteel nog niet in topvorm zijn, maar de opbouw ernaar toe gaat korter zijn dan voor Tokio, dat in ieder geval.”

Is er dan nog ruimte om te verbeteren? “In drie jaar tijd kan er nog van alles veranderen. We zijn nu bezig met nieuwe situaties die we op training toepassen tijdens de randori’s om dan achteraf in de wedstrijden te gebruiken. Ik denk dat er daar nog wel mogelijkheden zijn om technisch en tactisch te verbeteren. Binnen drie jaar kan er fysiek ook nog wel een tandje bijgezet worden. Dat gaat over enkele procenten, maar die op een Olympisch tornooi evenwel het verschil kunnen maken tussen brons en goud.”

Grand Slam Parijs

De Grand Slam van Parijs is met zijn vijftigste editie dit jaar één van de meest gerenommeerde judotornooien in de wereld. “In Parijs is het altijd top, zeker inzake sfeer. Dat is echter niet de reden voor mij om daar opnieuw te starten. We hadden reeds een maand geleden beslist om daar te staan en enkel wanneer ik in de juiste vorm zou zijn,” aldus Matthias.

In 2020 pakt Casse zijn eerste goud op de GS in Parijs. Voor herhaling vatbaar?

De best geplaatste judoka’s in de gewichtscategorie -81kg voor Parijs zijn de Georgiër Tato Grigalashvili en Matthias, respectievelijk de nummer 1 en 2 op de IJF-Wereldranking. Matthias versloeg hem in de WK-finale en in de kamp om het Olympische brons. Opnieuw een finale tussen beide judoka’s in Parijs?

“Dat kan uiteraard, maar ik ga bij kamp 1 beginnen en hij ook en we zien dan wel waar we zondag eindigen. Op de Spelen werd er ook beweerd dat tussen ons beiden de mogelijke finale zou worden gekampt, uiteindelijk is dat niet gebeurd. We zijn allebei nog jong en hebben nog veel honger om aan judo te doen. Vandaar ook dat we allebei snel terug present zijn op deze Grand Slam. Er zullen echter nog enkele kleppers aanwezig zijn, 2 Japanners, 2 Russen, 2 Duitsers. Er staan dus genoeg judoka’s op de deelnemerslijst die ook in de finale kunnen belanden. Mijn eerste piekmoment moet het EK in Sofia zijn, eind april 2022. Daartussen zullen er evenwel een heleboel tornooien zijn die ik ga gebruiken om te groeien naar de grote tornooien toe. Nu moet er niks. Nu moeten er vooral lessen worden getrokken uit de competities die ik ga doen.”

Het feit dat zijn rivaal hem van de topplaats heeft gewipt, daar tilt Matthias niet te zwaar aan. “Ik ben ondertussen nummer 2, dat motiveert me natuurlijk om terug nummer 1 terug te worden. Dat gaat een leuk spel worden,” grapt hij. “Nummer 1 worden is echter nooit een hoofddoel geweest, enkel een gevolg van mijn prestaties op de mat.”

Ondertussen heeft Matthias door prominent op het podium aanwezig te zijn van EK, WK en OS toch wel wat ervaring achter de kiezen. Heeft dat een effect op de manier waarop hij aan een tornooi deelneemt?

“In de loop der jaren ben ik veel rustiger geworden naar de competities toe. Ik weet nu wat te verwachten en kan mijn tegenstanders ook beter inschatten. Niettegenstaande is er een andere soort van druk bijgekomen. Mensen verwachten meer van mij. Verbaasde reacties volgen als ik niet op het podium sta, maar ik probeer dat van mij af te zetten. Tornooi per tornooi bekijken en vooral mijn eigen ding doen, da’s mijn credo.”

Dual Career

Matthias combineert topsport met hogere studies, het zogenaamde Dual Career-traject. Zijn ‘studententijd’ zit er bijna op. “Dit academiejaar studeer ik af. Ik heb nu ook wat meer tijd om de moeilijkere zaken te organiseren, zoals mijn stage die ik moet inplannen in een bedrijf. Een viertal examens dien ik nog af te leggen, in januari rond ik dan mijn opleiding af en daarna volgt nog de stage en de bachelor-proef. Ik ben blij dat ik dan een bachelor diploma achter de hand heb en misschien studeer ik later na mijn judocarrière verder indien ik niet in de judowereld actief blijf. Wie zien dan wel, voorlopig blijft judo centraal staan,” aldus nog de judoka.

Selectie Judo Vlaanderen

Op 16 en 17 oktober gaat in Parijs dus een van grootste en oudste Grand Slams door. Judo Vlaanderen selecteerde vier judoka’s voor dit tornooi op de World Judo Tour van de IJF, m.n.
Ellen Salens (-48kg/JS De Poorter), Amber Ryheul (-52kg/Kon. Ieperse JC Neko), Mina Libeer (-57kg/JS Merelbeke) en dus Matthias Casse (-81kg/JC Fudji Yama Boom/Schelle). Het team wordt begeleid door JV Head Coach Mark van der Ham.

Hetzelfde weekend nemen Jeroen Casse (-73kg/ JC Fudji-Yama Boom/ Schelle) en Karel Foubert (-90kg/Judoclub Olympia Brugge) deel aan de European Open in Dubrovnik, onder begeleiding van Coach Damiano Martinuzzi.

Christian Pierre
Media & Communicatie

Onze sponsors

Met grote trots en dankbaarheid stellen wij graag onze sponsors aan u voor. Zonder hen zouden we niet in staat zijn om de judosport in Vlaanderen op deze en vele andere manieren te promoten.