Dag van de Trainer: inschrijvingen geopend

BURST – Zo veel mogelijk trainers zo goed mogelijk opleiden, dat is het doel van de Vlaamse Trainersschool. Naast de vele opleidingen en bijscholingen die de VTS het ganse jaar door organiseert en ondersteunt, wordt traditiegetrouw tweejaarlijks ook de ‘Dag van de Trainer’ georganiseerd. Iedere editie biedt naast een waaier aan sporttakoverschrijdende en -sporttakspecifieke workshops ook ruim de tijd aan trainers, sportfederaties en sportorganisaties om met elkaar kennis te maken.

Dit jaar staat de ‘Dag van de Trainer’ gepland in het weekend van 13-14-15 december 2024. Drie dagen dus! VTS sleutelt een programma in elkaar dat van vrijdagnamiddag (voor sportprofessionals) over zaterdag (de ‘gewone’ Dag van de Trainer) tot zondagmiddag (focus op brede motorische ontwikkeling) zal lopen.

Drie judo workshops

Net zoals in de vorige edities, is Judo Vlaanderen prominent aanwezig in het programma met drie workshops die telkens doorgaan op 14 december. Hierna volgt een overzicht.

Workshop 1
Verdedigen en aanvallen in katame waza? Oefenen, spelen, kampen – Tijl Lindekens
Praktisch: Sessiemoment 1 | 10u00-11u15 – Tennishal De Blaarmeersen – B

In deze sessie voor judotrainers werkt Tijl volgens de principes van het Judo groeimodel en de leerlijn techniek. Via oefenen, spelen en kampen wordt een methodiek meegegeven om aan de slag te gaan met aanval en verdediging in het katame-waza. We bekijken de mogelijkheden en de manier waarop je met jouw judoka’s aan de slag kan gaan.
Trainers nemen in witte judogi actief deel aan deze praktijksessie op de mat.

Workshop 2
Hoe bouw je transitie op? Oefenen, spelen, kampen – Tijl Lindekens

Praktisch: Sessiemoment 2 | 13u00-14u15 – Tennishal De Blaarmeersen – B

In deze sessie voor judotrainers werkt Tijl volgens de principes van het Judo groeimodel en de leerlijn techniek. Via oefenen, spelen en kampen wordt een methodiek meegegeven om aan de slag te gaan met transitie of de overgang van nage-waza naar katame-waza. We bekijken de mogelijkheden en de manier waarop je met jouw judoka’s aan de slag kan gaan.
Trainers nemen in witte judogi actief deel aan deze praktijksessie op de mat.

Biografie van de spreker
Tijl Lindekens, 4de Dan en master in de Lichamelijke Opvoeding, is trainer topsport en hoofd jeugdopleiding topsport. In zijn huidige functie stuurt en coördineert hij o.a. in overleg met de directeur topsport de talentdetectie – en ontwikkeling van onze jeugdige judoka’s. Zijn engagement voor het judo in Vlaanderen reikt echter veel verder. Tijl is sinds vele jaren docent in de trainersopleidingen en actief als onderzoeker aan de Vrije Universiteit Brussel. Combinatie van deze functies lieten toe zich te verdiepen in wetenschappelijk onderzoek over judo. Deze kennis en ervaring als trainer, docent en wetenschapper zijn een belangrijke basis geweest voor het Judo groeimodel en de verschillende leerlijnen.

Workshop 3
Introductie van kata in je clubwerking – Dirk De Maerteleire

Praktisch: Sessiemoment 3 | 14u45-16u00 – Tennishal De Blaarmeersen – B

Kata is naast randori één van de efficiënte manieren om judo te beoefenen en te bestuderen. Het wordt gebruikt als didactisch middel om judotechnieken en principes op een gestructureerde en veilige manier aan te leren. Kata is de grammatica van het judo.
Deze workshop geeft inzicht in opbouw en aanleren van kata aan verschillende doelgroepen. Er worden een aantal ideeën aangereikt om deze trainingsvorm te integreren in je clubwerking. Voorbereidende oefeningen, diverse spel- en oefenvormen alsook aandacht voor kata-competitie komen aan bod. Als werkvoorbeeld tijdens deze workshop wordt het nage-no-kata gebruikt.

Biografie van de spreker
Dirk De Maerteleire is technisch directeur bij Judo Vlaanderen en IJF 6de Dan. Hij heeft 11 Belgische titels in diverse kata, 7 Europese titels en een derde plaats op het WK (2012), telkens in het kime-no-kata. Momenteel is hij naast federaal kata- en techniektrainer ook actief als EJU/IJF katajurylid.

Trainerslabo

Op zaterdag 14 december kan je tijdens het ontbijt en de lunch op het middenplein van de Topsporthal heel wat profit- en non-profitorganisaties ontmoeten. Ook daar tekent Judo Vlaanderen present met een promostand van de federatie. Kom zeker langs!

Inschrijven

Inschrijven voor de ‘Dag van de Trainer’ (zaterdag en/of zondag) doe je via je persoonlijke MijnVTS-account. In de linker menu klik je op ‘VTS-events’ en selecteer je de dag waarvoor je wenst in te schrijven. Doorloop daarna alle stappen. De kostprijs per workshop bedraagt € 10. De key-note, ontbijt, lunch en afsluitende receptie zit hierbij ook inbegrepen.

Wil je voor beide dagen inschrijven, dan dien je voor beide events de stappen te doorlopen.
Heb je een digitaal tegoed staan of een kortingscode ontvangen? Dan kan je dat inzetten in de laatste betaalstap.

Coachlicentie

De JV-Coachingkaart wordt verlengd bij het volgen van om het even welke workshop. Volg je de twee judospecifieke workshops, dan ontvang je 2 technische punten.

De Dag van de Trainer op zaterdag 14 december vindt plaats op en rond de site van Sport Vlaanderen Gent. Op zondag 15 december is enkel het Vlaams Wielercentrum Eddy Merckx de place to be.

Christian Pierre
Media & Communicatie
(Bron: VTS)

Onze sponsors

Met grote trots en dankbaarheid stellen wij graag onze sponsors aan u voor. Zonder hen zouden we niet in staat zijn om de judosport in Vlaanderen op deze en vele andere manieren te promoten.