Scheidsrechter Luna Bouquet ‘Official Personality 2024’ in de categorie ‘Little Champs’

BURST – Het is ondertussen een traditie geworden. Als opwarmer richting ‘Week van de Official’ (5-13 oktober) zoekt de Vlaamse Sportfederatie de ‘Official Personality’ van het jaar. Dit jaar is er niet één winnaar, maar zijn er drie, want er werden drie leeftijdscategorieën in het leven geroepen! De VSF reikte dit jaar de titel als volgt uit:
• U18: Little Champs
• 18+: Rising Stars
• 50+: Legends

Luna Bouquet

Na een spannende campagne eindigde Luna Bouquet op de eerste plaats in de reeks ‘Little Champs’ (U18). De laatste week werd het een spannende nek-aan-nekrace met Niels Caelen van Basketbal Vlaanderen. Hij wipte Luna uit de leidingspositie, maar in de laatste rechte lijn werd Luna terug op nummer 1 gestemd! Ongetwijfeld dankzij de stemmen van onze judo community die de campagne op onze sociale media op de voet volgde!

Luna is samen met haar tweelingbroer en hun vader sinds mei 2024 geslaagd als provinciaal scheidsrechter, na een jaar van intensieve stages en examens. Ze is momenteel actief in het jeugdcircuit als scheidsrechter. Luna is lid van Judoclub Kodokan Merchtem, waar ze in 2013 haar eerste stappen op de judomat zette. Op 12 november 2023 behaalde ze haar zwarte gordel en op 18 februari 2024 veroverde ze brons op het Belgisch Kampioenschap.

“Ik voel me echt vereerd dat de federatie mij heeft genomineerd! De afgelopen twee weken waren een echte rollercoaster om stemmen te verzamelen. Het is geweldig om te zien dat we, als relatief kleine sport, zoveel mensen kunnen inspireren om te stemmen!,” reageert Luna opgetogen.

“Als voorzitter van de Scheidsrechterscommissie kan ik niet anders dan blij zijn met jeugdige mensen zoals Luna, die vol enthousiasme de eerste stappen zetten in de wereld van de arbitrage,” aldus Thomas Vanderbeeck, voorzitter Scheidsrechterscommissie. “Het is belangrijk om nieuwe, frisse energie in ons scheidsrechterkorps te brengen, vooral nu het vergrijst. Luna’s toewijding en doorzettingsvermogen zijn inspirerend. Ik heb er alle vertrouwen in dat deze erkenning haar zal helpen om door te groeien als scheidsrechter op alle niveaus van het Belgisch judo, en misschien zelfs daarbuiten. Ik hoop dat haar succes anderen motiveert om in haar voetsporen te treden en ook de uitdaging aan te gaan. Samen kunnen we de toekomst van de judo-arbitrage vormgeven.”

“Als voorzitter van Judo Vlaanderen, ben ik enorm fier op Luna die als jeugdige judoka ook de uitdaging aangaat om als scheidsrechter kampen op de tatami te leiden, ondanks haar jonge leeftijd. Ze is straalt dan ook genoeg maturiteit uit om deze functie uit te oefenen. Luna gaat ongetwijfeld een mooie toekomst tegemoet en ik wens haar dan ook veel geluk en plezier in haar functie als scheidsrechter,” reageert Peter Vermeir, voorzitter Judo Vlaanderen.

De Scheidsrechtercommissie van Judo Vlaanderen nomineerde drie kandidaten. We zetten ze hierna nog even op een rijtje met het behaalde resultaat. Alledrie in de top 10!

In de categorie Little Champs (U18): Luna Bouquet (09/10/2007): 1ste plaats
Luna is vorig seizoen een Provinciaal scheidsrechter geworden. In Luna zien we veel potentieel om het ver te schoppen. Ze heeft inzichten in judo en staat vaak op de juiste plaats. We hebben niet veel jonge Scheidsrechters en al zeker geen vrouwelijke dus wij als commissie zijn blij met de aanwinst van deze 17-jarige.

In de categorie Rising Star (18+): Jarno Franck (15/03/1985): 8ste plaats
Jarno heeft na een actieve loopbaan als wedstrijdjudoka een 4-tal jaar geleden de overstap gemaakt naar de arbitrage. Hij heeft in het begin pech gekend met Corona, maar heeft doorgezet en heeft dan in September 2022 een puik examen neergezet voor Provinciaal scheidsrechter, dit seizoen zal hij al een examen doen voor Regionaal scheidsrechter. Zo zal hij ook kunnen schitteren in de komende kampioenschappen.

In de categorie Legends (50+): Geert Van Ryssel (11/12/1960): 4de plaats
Geert is in 1991 scheidsrechter geworden. Hij draait dus al meer dan 30 jaar mee als scheidsrechter. Hij doet nog altijd mee aan de top van onze sport. Als Voorzitter van JC Evergem heeft hij toch nog tijd gevonden om zich in te zetten voor de Officials Commissie, daar heeft hij nog de meest ondankbare job om op alle tornooien de juiste en vooral ook voldoende Officials te vinden.

Christian Pierre
Media & Communicatie

Onze sponsors

Met grote trots en dankbaarheid stellen wij graag onze sponsors aan u voor. Zonder hen zouden we niet in staat zijn om de judosport in Vlaanderen op deze en vele andere manieren te promoten.