Eerste JV-Kaderdag: boeiende discussies

BURST/BRUGGE/OOSTKAMP – Op 28 september jl. organiseerde Judo Vlaanderen zijn eerste kaderdag, met het Judo Groeimodel als centraal thema. De voormiddag vond plaats in het Sportcomplex Tempelhof in Brugge, waar de deelnemers een U9-randoridag konden bijwonen. In de namiddag volgde een plenaire sessie in Hotel Van der Valk Brugge-Oostkamp.

Voorzitter Peter Vermeir opende de plenaire sessie: “We streven naar een participatief beleid binnen Judo Vlaanderen, waarbij we de clubs nauw willen betrekken bij de werking van onze federatie. Sterke clubs maken een sterke federatie, en een sterke federatie kan de clubs ondersteunen. Vandaag hopen we adviezen te krijgen die we kunnen meenemen in ons beleid en implementeren op basis van de input van judoka’s, trainers en officials op het veld. Ik wens jullie dan ook een inspirerende dag vol nuttige ideeën voor onze operationele mensen.”

Na de opening door de voorzitter gaf General Manager Maarten Bogaert een kort overzicht van het nieuwe beleidsplan, dat recent werd ingediend bij Sport Vlaanderen.

Daarna presenteerde DSKO Leen Dom een speelse quiz rond het Judo Groeimodel. Als primeur kregen de deelnemers ook de eerste campagnebeelden voor de promotie van het Judo Groeimodel te zien, die binnenkort op de website en sociale mediakanalen van Judo Vlaanderen zullen verschijnen.

Vervolgens schetste Leen Dom de krachtlijnen van de geplande competitiehervormingen, met enkele belangrijke conclusies:

Meer competitiekansen voor alle judoka’s, ongeacht leeftijd of niveau

  • Voldoende kansen voor U15/U18/U21+.
  • Mogelijke introductie van U14/U17/U20+ en andere voorstellen.
  • Twee soorten toernooien: groeitornooien en rankingtornooien.
  • Ranking als basis voor kampioenschapsselecties.
  • Interclubcompetitie uitbreiden en hervormen.

Een meer gestructureerde kalender met de judoka centraal

  • Prioriteiten bepalen.
  • Seizoen indelen van augustus tot juni.
  • Overleg met provincies en organisatoren om het aanbod te optimaliseren.
  • Beperking van volledig beschermde organisaties.

Meer flexibiliteit voor organisatoren

  • Mogelijkheid tot combinatie van leeftijden en niveaus.
  • Vrijheid in competitievormen (poules, reeksen).
  • Focus op efficiënte tijds- en organisatievormen.

De juiste mensen en materialen op de juiste plek

  • Organisaties meer zelfredzaam maken.
  • Scheidsrechters en WOC-medewerkers strategisch inzetten.
  • Beschikbaarheid van materialen en ondersteuning, zoals care-systemen, optimaliseren.

Na de pauze werden de deelnemers over vier groepen verdeeld om verschillende stellingen te bespreken. Elke groep leverde na afloop per topic een verslag met aanbevelingen, waarmee Judo Vlaanderen verder aan de slag gaat.

Rond 18:00 uur werd de eerste editie van de JV-Kaderdag afgesloten.

“We zullen dit soort kaderdagen in de toekomst blijven organiseren,” stelde Leen Dom. “We zoeken nog naar de perfecte formule, maar deze eerste stap was alvast succesvol. Het is belangrijk om terugkoppeling te krijgen, zeker over ons beleidsplan. Dit deden we in het verleden te weinig, maar dat willen we veranderen.”

“Bedankt allemaal voor de waardevolle discussies,” voegde Voorzitter Vermeir er nog aan toe. “De groep was dit keer evenwel beperkt, maar er werd positief en constructief gedebatteerd. Maak hierover reclame zodat de volgende keer meer mensen deelnemen, waardoor de ideeën nog rijker worden. Er zijn veel interessante voorstellen geopperd, en we gaan die verder uitwerken en communiceren.”

Leen Dom sloot af: “De volgende stap is het verwerken van alle ideeën van vandaag en samenbrengen in een visienota. Tegen 2027 willen we de competitiewijzigingen doorvoeren. Dit is een belangrijk moment voor ons, verandering op korte termijn is noodzakelijk om opnieuw meer judoka’s in het wedstrijdjudo te houden. We hebben hier te lang mee gewacht. Bedankt voor jullie waardevolle bijdrage.”

De deelnemers waren alvast positief. We polsten naar enkele meningen.

“Ik vond het echt een leerzame ervaring,” aldus Nathalie Brenard. “De groep was heel divers, zowel in leeftijden als in achtergronden, rollen en betrokkenheid binnen de judosport. Dat maakte de discussies extra interessant, omdat we de onderwerpen vanuit verschillende perspectieven konden bekijken. De infosessie zorgde voor een goede basis, en de gestructureerde aanpak met gerichte vragen, verdeeld over drie blokken, maakte het mogelijk om alles stap voor stap te bespreken. De organisatie was daardoor perfect afgestemd op de inhoud. Er ligt nog veel werk op de plank voor Judo Vlaanderen om met de adviezen aan de slag te gaan, want de vraagstukken zijn complex en uitdagend. Ik zie dit echter als een veelbelovende start om de toekomst op een positieve manier vorm te geven.”

“De participatiemomenten zijn essentieel om tot een breed gedragen beleid te komen,” vond Bart Geelen. “Ik ben erg blij dat dit nu georganiseerd wordt, het was ook hoog tijd. We moeten vol inzetten op de U13-groep, want dat is een cruciale focusgroep. Het is belangrijk om ervoor te zorgen dat er geen uitval is, en dat ze soepel kunnen doorgroeien naar de competitievere U15. Daarnaast ben ik ervan overtuigd dat de kalender ingrijpend hervormd moet worden. Als dat zorgvuldig wordt aangepakt, zal het zeker vruchten afwerpen. Tot slot is een goed werkend ICT- en wedstrijdsoftwaresysteem onmisbaar voor innovatie in wedstrijden. Zonder dat systeem kunnen we simpelweg niet vooruit. Dit moet dus klaar zijn tegen 2026.”

Christian Pierre
Media & Communicatie

Aanmaak datum

30 september 2024

Type

Onze sponsors

Met grote trots en dankbaarheid stellen wij graag onze sponsors aan u voor. Zonder hen zouden we niet in staat zijn om de judosport in Vlaanderen op deze en vele andere manieren te promoten.