Campagne ‘Kies kleur tegen pesten’

BURST – Het Vlaams Netwerk Kies kleur tegen Pesten lanceert zijn nieuwe campagne bij de start van het nieuwe sportseizoen. De organisatie ontwikkelde hiervoor 10 bouwstenen tegen pesten om deze topic bespreekbaar te maken en als hulpmiddel om een antipestbeleid in jouw club op poten te zetten.

Bouwstenen?

Het Vlaams Netwerk Kies Kleur tegen Pesten ontwikkelde 10 bouwstenen die organisaties op weg zetten om op een laagdrempelige manier te bouwen aan een antipestbeleid en zo de fundamenten te leggen van een warme groep waar het voor de begeleiders, de kinderen en jongeren fijn vertoeven is om te sporten, spelen, leren, groeien. Ze zijn hoofdzakelijk gericht op preventie omdat pesten voorkomen beter is dan (online) pesten oplossen. Met de bouwstenen werk je aan een positieve groepssfeer waar pesten minder kans maakt of sneller halt wordt toegeroepen door de groep zelf. De bouwstenen zijn er dus voor alle begeleiders van kinderen en jongeren: leerkrachten, begeleiders uit het jeugdwerk, sporttrainers, hulpverleners…

Tip om antipestbeleid binnen je club aan te pakken

Maak stap per stap een plan om pesten te voorkomen en aan te pakken en bouw zo aan de fundamenten van een antipestbeleid. Zo’n plan hoeft niet ingewikkeld te zijn en meteen kant-en-klaar: je kan het stap per stap opbouwen en verder laten groeien, samen met je organisatie. Start simpelweg door maand per maand met een bouwsteen aan de slag te gaan! Bij elke bouwsteen deelt het Netwerk een voorbeeld van een goede praktijk. Volg dus de bouwstenen en laat je elke maand inspireren hoe jullie de bouwsteen kunnen toepassen in jullie club. Zo geven we pesten samen een heel jaar geen kans!

Bouwsteen #1: we werken aan een goede groepssfeer

Maak gebruik van de eerste weken van dit nieuwe seizoen om een fijne hechte groep te vormen. Pluk er vervolgens een heel jaar lang de vruchten van.

Waarom? In een goede groep met een fijne sfeer is het makkelijker les, leiding of training te geven. Jongeren zullen gemakkelijker leren, spelen, groeien. Bovendien maakt pesten minder kans in een sterke groep.

Hoe? Kijk hier mee hoe de Tumult-vrijwilligers dit zoal aanpakken.

Lees meer over deze bouwsteen en laat je inspireren door nog andere goede praktijken op kieskleurtegenpesten.be/bouwstenen
Vragen over of hulp bij pesten: surf naar ALLESoverPESTEN.be

Bij deze dus de eerste bouwsteen. Ga je ermee aan het werk binnen jouw judoclub, vergeet dan niet te taggen wanneer je foto’s port op sociale media! @kieskleurtegenpesten of #kieskleurtegenpesten2024

Christian Pierre
Media & Communicatie

Aanmaak datum

2 september 2024

Type

Onze sponsors

Met grote trots en dankbaarheid stellen wij graag onze sponsors aan u voor. Zonder hen zouden we niet in staat zijn om de judosport in Vlaanderen op deze en vele andere manieren te promoten.