BURST – Van 7 tot en met 15 oktober zet de Vlaamse sportwereld alle sport officials extra in de kijker met de campagne ‘Week van de official’. Immers, ook voor de judosport zijn scheidsrechters en tijdopnemers onmisbaar om alle competities groot of klein, van Vlaams kampioenschap tot clubtornooi, in goede banen te leiden.
Net zoals in zoveel andere sporten is er in het judo nood aan meer officials, maar ook verjonging van het korps blijft een aandachtpunt. Gelukkig zijn er gemotiveerde jongeren die maar al te graag de fakkel overnemen en zich ook als scheidsrechter of tijdopnemer willen engageren voor het judo. Net zoals de 17-jarige Chinouck Malfait van Judoclub Olympia Brugge. We hadden een gesprek met deze enthousiaste jongvolwassene.
“Zelf ben ik een gedreven judoka die graag aan competities deelneemt, maar ik merkte op dat er de laatste tijd nogal weinig scheidsrechters zijn.” Het deed Chinouck beslissen om de opleiding tot official te volgen. “Het is ook mooi om als scheidsrechter variatie te zien in verschillende kampen en leeftijden. Een ander fijn aspect is ook de onpartijdigheid bij de scheidsrechters.”
Hoe reageerde haar omgeving bij haar beslissing om als scheidsrechter op de tatami te staan? “Heel enthousiast,” aldus Chinouck. “Vele reageerden zeer positief en vonden het fantastisch dat er nog mensen zijn die zich daarvoor willen inzetten. Ik kreeg tijdens mijn stages ook vaak van andere coaches te horen dat ze het enorm appreciëren. Mijn ouders waren aanvankelijk niet echt voorstander, maar respecteerden mijn beslissing en nu zijn ze zeer trots op mij.”
Je hoort vaak van ervaren scheidsrechters dat je door kampen te leiden zelf een betere judoka wordt. Chinouck beaamt. “Persoonlijk vind ik dit inderdaad een meerwaarde, omdat je op een andere manier naar je eigen wedstrijden begint te kijken. Vroeger gebeurde het al wel eens dat ik niet akkoord was met een beslissing van de scheidsrechter, wanneer ik bijvoorbeeld een shido kreeg. Door zelf de opleiding van scheidsrechter te volgen, ken je het reglement beter en snap je meer de ‘redenering’ achter beslissingen om strafpunten te geven en vind ik het ook terecht. Op reglementair vlak word je er sowieso een betere judoka van. Ook als ik niet op de mat sta, kijk ik nu met andere ogen naar wedstrijden.”
Niettegenstaande het enthousiasme betekent de combinatie judoka/official voor een 17-jarige extra engagement. “Het moeilijkste aan deze combinatie is de keuze die ik nu moet maken. Welke tornooien doe ik mee als judoka en op welke tornooien ga ik kampen leiden als scheidsrechter. Soms moet ik nu tevens meer vooruitziend zijn inzake mijn schoolwerk, maar dat weet ik gelukkig genoeg op voorhand waardoor ik het in mijn planning kan schikken zodat ik alles kan combineren.”
Bovendien is er ook de ondersteuning van club en trainer. “Ik krijg zeker steun vanuit mijn club,” aldus Chinouck. “Mijn hoofdtrainer is ook jarenlang scheidsrechter geweest en heeft mij ook hier en daar het nodige advies gegeven. Verder zitten er nog scheidsrechters in de club die me helpen en mij tips gaven. De stages en opleiding heb ik met iemand van mijn club gedaan, wat het ook aangenamer maakte voor ons beiden.”
Raad ze de stap naar official aan andere judoka’s van haar leeftijd aan? “Absoluut! Ik raad het hen zeker aan, je steekt er veel van op en het is ook positief voor je eigen judo. Er is een aangename sfeer tussen de officials en veel mensen steunen je en helpen waar nodig. Je wordt steeds geapprecieerd en staat er niet alleen voor. Officials komen ook steeds voor elkaar op,” aldus nog Chinouck.
Christian Pierre
Media & Communicatie