Bijscholing ‘voeding voor en op de wedstrijddag’ door Amelie Rosseneu

BURST – Op 5 september e.k. gaat in Ardooie de bijscholing ‘voeding voor en op de wedstrijddag’ door. Deze wordt gegeven door diëtiste Amelie Rosseneu. De oudere garde zal ongetwijfeld Amelie nog kennen als voormalig topjudoka. Na haar carrière op de tatami als topsporter, bleef Amelie actief in de topsport, als diëtiste voor topsporters en als judocoach. Judo Vlaanderen had een gesprek met haar zodat de jongere generatie judoka’s en coaches haar ook beter leren kennen.

JV: Voor de judoka’s die jou niet kennen, vertel wat meer over hoe je met judo bent gestart. Wie introduceerde je in de sport? Welke club? Welke trainer(s)?

AR: “Ik startte met judo op 6-jarige leeftijd in de judoclub Yoshi Kan bij Koen Staquet en Karin Belmans. Mijn mama deed judo als kind en dus leek het een goed idee om als sport voor mij ook judo te kiezen. Ik was meteen verkocht en heb nooit echt een andere sport beoefend.”

JV: Wat deed je beslissen om voor topsport te gaan? Wat is je palmares? Aan welke kampen/tornooien denk je met voldoening terug? Hoe kijk je terug op je verleden als topsporter? Heb je een leuke anekdote(s) uit die periode? Heeft deze keuze je verdere leven beïnvloed?

AR: “Ik denk dat er weinig topsporters zijn die ooit beslist hebben om topsporter te worden, ik denkt dat dit meer iets is waar je langzaam inrolt. Ik deed graag judo en startte bij de U15 met af en toe een wedstrijdje mee te doen. Van het ene kwam het andere en werd ik bij de beloften (U17) geselecteerd om met de federatie wedstrijden in het buitenland te kampen.

Op het EK U23 behaalde ik achtereenvolgend brons en goud. Nadien werd ik tweemaal 5de op het EK senioren. In het totaal behaalde ik 7 medailles op de IJF World Tour en 15 medailles op World en Continental Cups. Ik werd 7 keer nationaal kampioen bij de senioren waaronder een keertje in Israël.

In 2016 besliste ik een punt te zetten achter mijn carrière als topsporter.

EK U23 Sarajevo

Ik denk nog steeds met plezier terug aan die tijd als topsporter. Een zeer mooie herinnering voor mij is het Europees Kampioenschap U23 in Sarajevo. Ik trok naar daar met veel vertrouwen en maar 1 doel, Europees Kampioen te worden en dat lukte. Ook mijn gouden medaille op de Grand Prix in Qingdao, blijft een onwaarschijnlijke herinnering. In de halve finale stond ik achter met nog maar enkele seconden op de klok te gaan, toch wist ik mijn tegenstandster, waar ik enkele weken eerder de finale op de Grand Prix in Abu Dhabi tegen verloor, nog met uchi mata te verslaan.

Topsport heeft mijn leven zeker beïnvloed, zoals elke keuze die je in het leven maakt. Was ik geen topsporter geweest, was ik waarschijnlijk ook nooit diëtiste geworden en was ik waarschijnlijk nooit naar Israël verhuisd. Ik ben blij met de keuzes die ik gemaakt heb.”

JV: Je woont en leeft nu in Israël. Een land met een sterke judotraditie. Ben je daar betrokken in het judo? Club, federatie …? Je hebt duidelijk nog een band met judo in Vlaanderen en België, gezien deze workshop. Maak eens een vergelijking van aanpak tussen beide landen.

Amelie als coach met Team ISR op de CAD EC 2023 in Goygol (AZE)

AR: “Judo is en zal altijd een passie blijven voor mij. Ik ben ondertussen 5 jaar nationale coach van de U18 damesploeg in Israël en geniet nog elke keer ik op de mat stap.

Een vergelijking maken tussen het judo in België en Israël is moeilijk. Ik woon ondertussen al 9 jaar in Israël, waarschijnlijk is er in België ondertussen al veel veranderd.

In Israël is judo de sport met de meeste Olympische medailles, 6 in het totaal. Als je dit vergelijkt met België, dat 13 Olympische medailles in het judo heeft, hebben we hier in Israël nog veel werk.

Op dit moment heeft Israël wel een van de sterkste damesploegen ter wereld, met in elke gewichtscategorie een of meer rechtstreeks gekwalificeerde atleten voor de Olympische Spelen in Parijs.”

JV: Wat motiveerde je destijds in jouw studiekeuze als diëtiste? Werd jouw keuze beïnvloed door het judo? Heeft jouw achtergrond in topsport een duidelijke invloed op jouw aanpak als diëtiste? Ik vermoed dat het werkveld van een diëtiste best uitgebreid is. Waar ligt jouw expertise? Hoe ziet jouw werkdag eruit? Wat zijn jouw huidige ambities?

AR: “Judo is de reden waarom ik voor diëtiste studeerde. Als atleet ben je steeds op zoek naar wat er verbeterd kan worden. Mijn interesse viel daarbij op voeding en omdat die studies combineerbaar waren met topsport heb ik deze studiekeuze gemaakt.

Amelie in haar praktijk

Ik werk in Israël als diëtiste voor Wingate Institute, de thuisbasis voor tal van Olympische sporten. Ik ben er verantwoordelijk voor de nationale ploeg schermen, muurklimmen en waterpolo. Daarnaast begeleid ik in mijn privépraktijk voornamelijk gevechtssporters, off- en online. Online werken geeft mij de mogelijkheid om ook met sporters buiten Israël te werken, zodat ik veel meer sporters kan bereiken.

Mijn werkdag is geen klassieke 9-to-5 job. Soms kan het heel druk worden en doe ik lange dagen, en soms kan het ook wat rustiger zijn wat mij dan wat meer vrije tijd geeft. Dit hangt vooral af van de wedstrijdkalender. Gewoonlijk heb ik dagelijks veel afwisseling, omdat ik met verscheidene sporttakken als diëtiste werk en dit afwissel met coachen.

Mijn ambities zijn nog steeds dezelfde als die van een topsporter, de beste zijn in alles wat ik doe. Ik vermoed dat zoiets blijvend is.”

JV: Waarom is de juiste keuze inzake voeding voor een (top)sporter zo belangrijk?

AR: “De juiste voeding kan niet uiteraard je gezondheid ten goede komen, maar het kan je ook helpen harder te trainen, een groter trainingseffect uit je training te halen, beter te herstellen na een training, minder kwetsuren op te lopen, …”

JV: Wat mogen de deelnemers aan deze bijscholing verwachten?

AR: “De titel van de workshop is: ‘Voeding voor en op de wedstrijddag, hoe maak je het verschil’. Er zal dus veel over de wedstrijddag gesproken worden. Daarnaast zal ook de voeding in de voorbereiding naar een wedstrijd aan bod komen, omdat je daar het grootste verschil kan maken.”

JV: Bedankt voor dit gesprek Amelie en tot op de workshop!

Christian Pierre
Media & Communicatie

Aanmaak datum

8 augustus 2023

Type

Onze sponsors

Met grote trots en dankbaarheid stellen wij graag onze sponsors aan u voor. Zonder hen zouden we niet in staat zijn om de judosport in Vlaanderen op deze en vele andere manieren te promoten.