2013-12-15 Trainingsbijscholing Cedric Taymans

Bijscholing indeling

Videobeelden bijscholing voor leraars op 15 december 2013 door Cedric Taymans.

 

Op 15 december 2013 ging de jaarlijkse topclinic – bijscholing voor leraars door onder leiding van Cedric Taymans.


• Cedric Taymans (BEL – *1975)
o Cédric Taymans was in 1997 Wereld de bronzen medaillewinnaar en WK finalist in 2001 tegen Anis Lounifi.

Hij won drie World Cups en drie Europese medailles in de periode 1999-2001 en zilver in 1999 in Bratislava. Taymans was 4 keer Belgisch kampioen U60kg.

Hij werd een bondscoach bij de FFBJ met de opdracht om nieuw Belgisch talent op te leiden.


Camera-montage-website : Marnix Van de Kauter


Verantwoordelijke uitgever :
Judo Vlaanderen vzw

DEEL 1 TACHI WAZA

1. Soto Gari (links)

Technische uitleg van statische inkombeweging : armen- en benenwerk.

2. Ko Uchi Gari

Uchi Komi in verplaatsing links en rechts: Tori in achterwaartse verplaatsing. Tori duwt Uke met beide armen naar achter bij maaiactie.

3. Seoi Nage

Tori komt in met voorwaartse verplaatsing. Cedric legt de indraaibeweging uit met aandacht voor armen (opening maken) en beide voetenplaatsing. De knieën zijn lichtjes gebogen.

4. Tai Otoshi (links)

Tori duwt Uke naar achteren en valt Tai Otoshi aan met voorwaartse verplaatsing.

5. Verplaatsen met basis kumi kata

Cedric verplaatst zich met uke zowel voorwaarts en achterwaarts en legt uit hoe tot Seoi Nage, Tai Otoshi of Koshi Guruma te komen. Bij deze oefening is het niet noodzakelijk om uw partner op te tillen.

6. Onrechtstreeks naar Seoi Nage links

Tori met linkse kumi kata : (schijn?)aanval Harai Goshi/Tai Otoshi/Uchi Mata rechts. Terug volledig uitdraaien en onmiddellijk een nieuwe aanval plaatsen door links in te draaien naar Seoi Nage. Dit kan ook met een rechtste (schijn?)aanval om vervolgens aan te vallen met een linkse Seoi Nage.

7. Morote Seoi Nage (links en rechts)

Cedric legt eerst nog eens zijn ervaring uit over het lesgeven aan de jeugd in het kader van deze techniek. Hij demonstreert hoe je precies moet inkomen bij uke met deze techniek : geen schoudercontact met de borst van uke en de juiste manier van instappen van de voeten is belangrijk.

8. Morote Seoi Nage : de details

Cedric legt de belangrijkheid uit van bewegingen voortdurend te herhalen, vooral bij de jeugd. Bijvoorbeeld de beenbewegingen bij het inkomen van Harai Goshi of Uchi Mata (springen). Cedric legt gedetailleerd zijn rechterhandgreep (vingers en duim) uit aan uke’s linkermouw om goed opening te krijgen bij de aanval. Verder aandacht voor de plaatsing van Cedrics linkerelleboog en positie linkerpols bij het indraaien.

9. (Morote) Seoi Nage : la chute

Cedric legt verschillende mogelijkheden uit voor de uitvoering van deze worp.

10. Seoi Nage : uitvoering op de knieën

Cedric legt uit hoe de opening te maken en aan te vallen vanop beide knieën. Geen 3 inkomstappen meer maar met 1 stap op beide knieën vallen.

DEEL 2 NE WAZA

1. Juji Gatame: kantelen met 1 been

Tori op rug, uke tussen de benen van tori. Uke grijpt met rechterarm de linkerkraag van Tori. Beweeglijkheid van de heup is hier belangrijk. Rechterhand van tori grijpt rond linkerknie van uke.Tori draait haaks op uke om hem te doen kantelen en doet dit met behulp van één been (rechter) => armklem.

2. Uke in 4-puntensteun, tori achter uke => Juji Gatame

Eerst nog eens zelfde techniek als hiervoor, maar tori gebruikt beide benen om uke te doen kantelen. Belangrijk is de volgorde van het gebruik van beide benen : eerst enkel het rechterbeen gebruiken om uke te doen wankelen. Vervolgens komt het 2e been erbij zodat uke niet meer de kans heeft om aan te vallen met Shiho Gatame rond tori’s hoofd. Volgende techniek : uke in 4-puntensteun nadat deze een mislukte voorwaartse worp inkwam.

3. Uke in 4-puntensteun : uke verdedigt met de armen

Vervolg op vorige techniek: uke verdedigt zich door met de aangevallen (rechterarm) zijn eigen (rechter)kraag te nemen wanneer hij nog in 4-puntensteun zit (dus voor de kanteling gebeurt). Cedric geeft er een antwoord op.

4. Uke in 4-puntensteun : vervolg reactie op verdediging

Vervolg op vorige techniek: uke verdedigt zich door bij het aanzetten van de klem beide mouwen vast te grijpen wanneer hij reeds op de rug ligt.Cedric geeft er een antwoord op.

5. Uke in 4-puntensteun : vervolg reactie op verdediging

Cedric geeft meer details over wat er met zijn handen, voeten, knieën en benen gedaan wordt bij de verdediging van uke’s armen. Cedric grijpt de gordel van uke met zijn linkerhand terwijl hij al steunende met de rechterhand op de mat zijn bekken in de lucht steekt. Cedric toont nog een andere manier van verbreking door met het linkerbeen het hoofd van uke weg te duwen.

6. Uke in 4-puntensteun : naar houdgreep

Wanneer het in vorige techniek niet lukt om de armen van uke los te wrikken gaat Cedric over naar houdgreep.

7. Oefenen op vorige techniek

Als slot van de training volgt Cedric de trainers op die oefenen op vorige techniek(en).

Onze sponsors

Met grote trots en dankbaarheid stellen wij graag onze sponsors aan u voor. Zonder hen zouden we niet in staat zijn om de judosport in Vlaanderen op deze en vele andere manieren te promoten.